Szijjártó Péter: Együttműködésünk Oroszországgal nem a politikai ízlésünk miatt van

Szijjártó Péter: Együttműködésünk Oroszországgal nem a politikai ízlésünk miatt van

Szijjártó Péter az interjú közben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az energiaügyre mindig fizikai kérdésként gondoltunk, aminek semmi köze az ideológiai, politikai megközelítéshez. Az, hogy együttműködünk Oroszországgal energiakérdésekben, nem a politikai ízlésünk vagy szórakozásból van, hanem az infrastruktúra adottságai miatt a régióban – erről beszélt Szijjártó Péter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában arra a kérdésre, nem rossz jelzés-e az európai partnereknek, hogy ellátogatott az orosz energetikai kiállításra.

A külügyminiszter azzal folytatta, hogy a csővezetékek és a hálózatok szempontjából Magyarországot lehetetlen elegendő olajjal vagy gázzal ellátni Oroszország nélkül. Mint kifejtette, a teljes kép a régióban megváltozhatott volna, ha egy amerikai és osztrák cég nem hagyott volna cserben bennünket. – Van egy nagy gázmező a Fekete-tenger alatt Romániánál, ahol egy amerikai és egy osztrák cég szerezte meg a kitermelési jogokat. Hét éven keresztül azzal hitegettek bennünket, hogy ezt megteszik. Szerződést írtunk alá velük 3 milliárd köbméterről éves szinten, és a jövő év január 1-jétől kellett volna elkezdeniük a szállítást. De bejelentették, hogy pénzügyi szempontból mindez nem éri meg nekik, és kivonultak. Tehát továbbra is az orosz gáztól függünk – monda.

Azon ellenzéki megszólalások kapcsán, miszerint az elmúlt évtizedben lehetett volna többet tenni ezen a téren, a miniszter azt fejtette ki, hogy „minden tőlünk telhetőt megtettünk az elmúlt évtizedben”, az atomenergia-kapacitásunkat épp most növeljük. A kormány aláírt egy szerződést még 2014-ben a Roszatommal, mert a jelenlegi erőmű is a Roszatom technológiáját használja és nem akartak azzal kísérletezni, hogy két különböző technológia hogyan lenne képes egymással működni. A Roszatom a fővállalkozó, de a lényegi egység, az irányító és vezérlőrendszer Franciaországból érkezik. Szijjártó Péter egyúttal képmutatónak nevezte azokat az országokat, amelyek szerint inkább amerikai cégekkel kellene ezen a téren együttműködni.

Az Európai Unióban már készülő kilencedik szankciós csomag kapcsán – amelyet az orosz olajra vonatkozó korlátozással egy időben akarnak bevezetni – , Szijjártó Péter azt mondta, hogy szankciós csomag helyett békét kell teremteni. A konkrét kérdésre, hogy Magyarország vétózna-e, úgy válaszolt: még semmilyen javaslat nincs az asztalon. Azt viszont egyértelművé tette, hogy kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Szóba került az interjúban az uniós források érdekében tett 17 kormányzati vállalás. Szijjártó Péter itt azt fejtette ki, hogy nem először vagyunk ilyen helyzetben Brüsszellel. Azokban az időkben, amikor Barroso úr volt az Európai Bizottság elnöke, az eljárás nagyon igazságos volt, ugyanis jogi alapon zajlott, de most nem ez a helyzet. Jelenleg politikai észrevételek vannak Magyarországgal szemben, mert konzervatív kereszténydemokrata kormány van hivatalban már 12 éve, és ezen túlmenően sikeres is. A konkrét korrupciót érintő kérdésre azt felelte: „ha szisztematikus korrupció lenne az országban, az ország gazdasága nem növekedne”. Ezzel szemben itthon emelkedett a GDP. Kitért arra is, hogy a 17 intézkedéstervezet majdnem lezárásra kész, már mind a parlament elé terjesztetté, ha pedig az Országgyűlés elfogadja, a labda az Európai Bizottság térfelén fog pattogni.

A riporter emlékeztetett arra, hogy néhány ország, például Hollandia, Belgium, Luxemburg azt mondják, hogy hosszú távú rendszerre van szükség annak biztosítására, hogy az unióval tervezett megállapodás után ne legyen visszaesés. – Óriási és szégyenteljes tiszteletlenségről van szó ezen országok részéről a magyar emberek irányába – mondta ennek kapcsán Szijjártó Péter.  – Gyűlölnek minket politikai szempontból, mert szembe megyünk a fősodorral, és mégis sikeresek vagyunk. De mindez a magyar emberek döntésén alapul – jelentette ki, hozzátéve: ha az említett országok kormányai mindig a demokráciáról beszélnek, akkor tiszteljék a demokráciát.

Annak kapcsán, hogy biztos-e abban, hogy decemberben megállapodás születik az uniós forrásokról, a miniszter azt mondta, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek és nem rajtuk fog múlni.

Címkék: Szijjártó Péter