Szijjártó Péter: Gyakorlatilag lehetetlen az evakuálás Ukrajnából

Szijjártó Péter: Gyakorlatilag lehetetlen az evakuálás Ukrajnából

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 24-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Légi úton teljesen kizárt és közúton is gyakorlatilag lehetetlen most az evakuálás Ukrajnából – közölte csütörtök este Szijjártó Péter. A külügyminiszter azt is megismételte, hogy Magyarország elítéli az Oroszország katonai akcióját.

A külügyminiszter beszámolt róla, hogy Ukrajna légterét zár alá vették, így repülővel nem lehet kihozni senkit. Négy Wizz Air gép ott is ragadt személyzetével együtt, igaz, köztük nincsenek magyarok. Közúton – a politikus megfogalmazása szerint – „gyakorlatilag lehetetlen” az evakuálás, több nagykövetség is próbálta napközben kihozni az embereit Kijevből, de döntő többségük inkább visszafordult.

Magyarország kijevi nagykövetsége teljes létszámmal működik és fogadja a hívásokat, amikor a telekommunikációs szolgáltatás rendben van, és amikor a munkatársnak nem az alagsorban kell lenniük a megszólaló szirénák miatt. A háború kitörése óta egyébként 60 hívást fogadtak. Mivel a nagykövetséget nem lehet mindig elérni, ezért a konzuli szolgálaton megduplázták a létszámot, ott napközben 80 telefont fogadtak. Szijjártó Péter egyértelművé tette, hogy a nagykövetség rendelkezésre áll azoknak a magyaroknak, akik ott éreznék magukat biztonságban. Ukrajnában eddig 191-en, Oroszországban pedig 154-en tartózkodnak olyanok, akik konzuli védelemre tartanának igényt.

A külügyminiszter este is megismételte, hogy Magyarország kiáll Ukrajna mellett, Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, elítélik Oroszország katonai akcióját. Egyúttal mindent megtesznek, hogy megvédjék a magyar embereket a háború hatásaitól és meggátolják, hogy Magyarország esetlegesen belekeveredjen ebbe a háborús konfliktusba.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.