Szijjártó Péter: Háromszázezer adag AstraZeneca-vakcinát adunk kölcsön Szlovéniának

Szijjártó Péter: Háromszázezer adag AstraZeneca-vakcinát adunk kölcsön Szlovéniának

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Leier Hungária Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. május 11-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország háromszázezer adag AstraZeneca-vakcinát adott kölcsön Szlovéniának, hogy fel tudja gyorsítani oltási kampányát – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ljubljanában, Janez Jansa kormányfővel és Janez Poklukar egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: azért tudnak segíteni, mert Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált. „A világjárvány még inkább világossá tette számunkra, hogy a szomszédokkal való egymásra utaltság és kölcsönös függés milyen komoly jelentőséggel bír” – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve:  minél sikeresebben védekeznek a szomszédos országok, annál nagyobb biztonságban vannak a magyarok is.

„Ezért is érdekünk, hogy a szomszédaink gyorsan tudjanak oltani” – húzta alá. Minél előbb oltanak a szomszédok, annál gyorsabban lehet közlekedni a két ország között, és annál kisebb az esélye annak, hogy megfertőzik egymást – tette hozzá Szijjártó Péter.

Úgy vélte: a lassabb és kisebb mennyiségű vakcinaszállítmányok a szlovénokon sem segítettek, és az elosztási mechanizmus során valahogy a közép-európai országok is hátra sorolódtak. „Ezért segítünk most szlovén barátainknak, és háromszázezer AstraZeneca vakcinát adunk nekik kölcsön” – fűzte hozzá.

Puklukar megköszönte Magyarországnak az oltóanyagokat, és – mint mondta – ahogy lehetőségük lesz rá, a nyár végéig, legkésőbb őszre szeretnék visszaadni. „Minden adag oltóanyag fontos számunkra, hogy a kormány oltási terve kivitelezhető legyen” – hangsúlyozta. Úgy vélte: az országok közötti szolidaritás felbecsülhetetlen érték, erre kell építeni a járvány elleni harcban.

Jansa elmondta: Szlovéniát négy baráti ország veszi körül, ezért nincs egyedül a világjárványban. Magyarország mostani gesztusa is ezt a tényt bizonyítja – hangsúlyozta. Magyarország jobban fel volt készülve a járványra, mint az európai átlag, ezért tavaly tavasszal, a járvány első hullámában is segítséget nyújtott Szlovéniának – mondta.

A szlovén kormányfő még egyszer megköszönte azt a segítséget, amelyet Magyarország tavaly nyújtott a szlovén kórházak számára. Magyarország átlagon felül teljesített, ami az oltások beadásának gyorsaságát és az ország átoltottságot illeti – mondta Jansa, és gratulált az elért eredményhez.

„Az Európai Unió Tanácsának elnökségét július 1-jétől betöltő ország miniszterelnökeként is szeretném megköszönni azt a segítséget, amelyet Önök Szlovéniának és más országoknak nyújtottak a régióban” – mondta Janez Jansa a magyar külügyminiszternek.

(MTI)