Szijjártó Péter kettős mércét emleget a Schengen-övezet bővítése apropóján

Szijjártó Péter kettős mércét emleget a Schengen-övezet bővítése apropóján

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a 471. számú főút Debrecen-Hajdúsámson közötti, négysávosított szakaszának átadásán 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közösségi oldalán kritizálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok tegnapi döntését a schengeni országok bővítéséről. Mint ismert, ennek értelmében Horvátország bebocsátást kapott az övezetbe, ellenben Romániával és Bulgáriával. Ez az utazóknak praktikusan azt jelenti, hogy a például az Adriára tartóknak januártól nem kell megállniuk a magyar–horvát határon. Ám ha valaki Erdélybe vagy éppen a Fekete-tenger partja felé veszi az irányt, akkor a magyar–román és a román–bolgár határon továbbra is maradnak a hatósági ellenőrzések.

Bejegyzésében Szijjártó Péter azt írta: Románia és Bulgária is megérdemelte volna a csatlakozást, mivel szavai szerint keményen védik határaikat és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében. Kitért arra, hogy azért nem csatlakozhattak, mert egy-egy tagállam – Ausztria és Hollandia – megvétózta a csatlakozásukat.

„Hol vannak ilyenkor a hivatásos károgók, az EU egységéért aggódók, az egyhangú döntéshozatalt eltörölni akaró EP-képviselők, hol vannak a liberális mainstream jajveszékelő újságírói, hol vannak a brüsszeli bürokraták, a liberális kormányok miniszterei”? – kérdezte három kérdőjelet használva.

Majd azt vetette fel, hogy érdemes összehasonlítani „ezt a mostani csendet azzal a hangzavarral, ami minden egyes magyar nemzeti álláspontot kísér a brüsszeli vitákban”.

Úgy fogalmazott: a liberális mainstream ismét leleplezte mérhetetlen képmutatását: ha egy közép-európai ország vétózik, az a világvége, az európai egység szétverése, ha pedig a nyugat-európaiak vétóznak, akkor az rendben van.

Hazarendelték a román nagykövetet Bécsből

Közben az MTI azt írta, hogy Románia hazarendelte pénteken bécsi nagykövetét, válaszképpen arra, hogy Ausztria vétója miatt az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön elutasította Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni térséghez.

A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a diplomáciai szokásjog szerint a döntés azt jelzi, hogy a román fél mélységesen elítéli Ausztria magatartását, és a diplomáciai kapcsolatok szintjét csökkenteni akarja. Románia bécsi nagykövetségét, Emil Hurezeanu nagykövet hazahívását követően, ideiglenes ügyvivő fogja vezetni – írták.