Szijjártó Péter kifecsegte, hogy ő vitte be a futsalos csapattársait a külügybe – Videóval

Szijjártó Péter kifecsegte, hogy ő vitte be a futsalos csapattársait a külügybe – Videóval

Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy a politikusok sem kell kizárni a sport világából, az sem volna helyes, ha sportolók nem foglalkozhatnának politikával – fogalmazott Szijjártó Péter kedden a parlamentben. A külgazdasági és külügyminiszter a jobbikos Steinmetz Ádám kérdésére hangsúlyozta, az általa vezetett minisztériumban számos korábbi sportoló dolgozik, és helyesen döntött, amikor felvette őket.

Miért van szükség politikai kapcsolatokra ma Magyarországon egy sportszövetség szakmai vezetéséhez – tette a fel a kérdést kedden a parlamentben Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője. Orbán Viktor miniszterelnöknek címezte a kérdését, amelynek lényege a Magyar Tenisz Szövetség elnökválasztása apropóján az volt, hogy vajon miért a Fidesz politikusai irányítják a hazai sportági szövetségeket és egyesületeket?

Az olimpiai bajnok vízilabdázó emlékeztetett, hogy az elmúlt tíz évben egyes sportágak jelentős támogatásokat kaptak, de az állami támogatásokkal együtt fideszes politikusok is beáramlottak a szövetségek élére: Németh Szilárd, Kocsis Máté, Kubatov Gábor és Szűcs Lajos. – De a sport az egy önálló szakma, az irányításhoz nem elég egy párttagkönyv – fogalmazott Steinmetz. – Az egészséges verseny szellemével is ellentétes, hogy egy sportvezető politikusi minőségben dönt egy szervezet támogatásáról, vagy a politikai ellenfelek nem támogatásáról – tette hozzá.

A miniszterelnök távollétében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszolt a képviselőnek. – Engem nem érdekel, hogy egy sportvezető milyen párthovatartozású – fogalmazott Szijjártó. – Az a legjobb, ha rábízzuk a szövetségre, hogy döntsön, és azt válasszák meg, aki a legjobban tudja vezetni a szervezetet – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, az sem volna helyes, ha a sportolókat kizárnák a közügyek, a politika világából. – Az általam vezetett minisztériumban számos korábbi sportoló dolgozik, kiváló munkatársak, remek munkát végeznek, helyesen döntöttem, amikor őket felvettem hozzánk dolgozni – mondta Szijjártó Péter. Ezzel mintegy elismerve, hogy a külügyhöz került korábbi csapattársait ő maga vette fel.

A miniszter csapattársai közül többen szép karriert futottak be. A Szijjártó Péter által létrehozott Dunakeszi Kinizsi futsal csapatának játékosai közül Szikora Levente előbb befektetési stábvezető volt a Miniszterelnökségen, majd a Magyar Kereskedelem-fejlesztési és Promóciós Kft. felügyelő bizottságának tagja lett. Ezt a kft.-t pedig a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. hozta létre, amelynek vezérigazgató-helyettese szintén a dunakeszi sportklub volt játékosa, Kun Gábor.

Utóbbi azonban még ennél is feljebb jutott, amikor tavaly nyáron Szijjártó Péter kedvenc csapata, a Budapest Honvéd ügyvezető igazgatója lett. Ebben a minőségében hívta meg egykori csapattársát, illetve vele együtt Dzsudzsák Balázs labdarúgót, hogy a helyszínen tekintsék meg a zárt kapus Honvéd–MTK Magyar Kupa-elődöntőt. A járványhelyzet miatt ugyan a stadionban a csapaton, és a legszükségesebb stábtagokon kívül senki sem tartózkodhatott volna, a miniszter és az Emirátusokból hazatért, majd a 14 napos kötelező karantént ígérete ellenére megszegő Dzsudzsák mégis a lelátóról élvezhette a meccset.

2014-ben a külügyhöz került Benkő Szilárd is Dunakesziről. A csapattársat a sajtóhírek szerint azért nem lehetett kinevezni kabinetfőnöknek, mert nem volt diplomája. Ez lett a veszte Andréka Domonkosnak, a Dunakeszi Kinizsi korábbi ügyvezetőjének is, aki protokollfőnöki feladatokat látott el a külügyben, de nem volt meg a szükséges felsőfokú végzettsége a vezető beosztáshoz, így távozott a minisztériumból.

Ugyancsak magas pozícióba került Temesi Norbert, aki tanácsadóként, majd protokollreferensként dolgozott, játékostársa, Szijjártó környezetében. És szintén egyszerre erősítette a Dunakeszi Kinizsit és a külügyet Monspart László is. Hacker Gábor, a csapat kapusa, pedig a Miniszterelnökséghez került.