Szíjjártó Péter Lavrovval is találkozik New Yorkban

Szíjjártó Péter Lavrovval is találkozik New Yorkban

„Átvettem Szergej Lavrov barátomtól, kollégámtól a »Barátságért« kitüntetést, amit a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése terén elért eredmények okán ítélt oda Oroszország elnöke. Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt évek rendkívül kedvezőtlen globális és regionális folyamatai ellenére - szövetségesi kötelezettségeink tiszteletben tartásával párhuzamosan - fenn tudtuk tartani a nemzeti érdekeinknek megfelelő, kölcsönös bizalmon alapuló együttműködésünket Moszkvával. Ha nem tettünk volna erőfeszítéseket ezért, ha nem vállaltuk volna fel a nemzeti érdekre alapuló külpolitikát az elmúlt években, akkor ma kevésbé sikeresen tudtuk volna felvenni a küzdelmet a világjárvánnyal és az európai energiaválsággal szemben: a Szputnyik oltóanyagokkal tudtuk tavasszal felgyorsítani az oltási kampányt, a szeptember végén megkötött gázvásárlási megállapodás pedig garantálja hazánk energiabiztonságát. Mi nyílt és őszinte külpolitikát folytatunk: ugyanazt csináljuk, mint amit mondunk. Ellentétben azokkal a barátainkkal, akik a verbális kritikákkal párhuzamosan csinálnak hatalmas üzleteket Oroszországgal, Oroszországban.” Forrás: Szijjártó Péter közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ-közgyűlés miatt New Yorkban tartózkodó külgazdasági és külügyminiszter többek között orosz kollégájával, Szergej Lavrovval is találkozik New Yorkban. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető amerikai vállalatokkal is egyeztetett magyarországi befektetésekről, és magyar állami kitüntetést adott át Jared Kushnernek, Donald Trump volt főtanácsadójának. 

Szijjártó a Facebookon közvetített bejelentkezésében arról is beszámolt, hogy csütörtök este találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akivel az ukrajnai háborúról és a kétoldalú energetikai együttműködés kérdéseiről fog tárgyalni.

Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott: lehet illúziókról vagy álmokról beszélni, de a földgáz- és kőolajellátás fizikai kérdés, az együttműködés Oroszországgal pedig szükségszerű Magyarország energiaellátásának biztosítása érdekében. „Márpedig mi biztosítani fogjuk Magyarország energiaellátását és egyetlen ember, család, háztartás vagy vállalkozás sem kerülhet abba a méltatlan helyzetbe, hogy a földgáz- vagy kőolajellátás kiesése miatt korlátozni kelljen az energiafelhasználását” – szögezte le.