Szijjártó Péter: Magyarország százmillió euróval csatlakozik a Türk Befektetési Alaphoz

Szijjártó Péter: Magyarország százmillió euróval csatlakozik a Türk Befektetési Alaphoz

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Asztanában, a Türk Államok csúcstalálkozója előtt, 2023. november 3-án. (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Türk Államok Szervezete (TÁSZ) hidat képez Kelet és Nyugat között, és Magyarország készen áll ennek az európai pillérévé válni, ugyanis a világ ismételt blokkosodása helyett együttműködésre van szükség – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Asztanában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a TÁSZ külügyminiszteri szintű ülésén rámutatott, hogy bár rendszeresen megállapítják, hogy a globális biztonság már aligha romolhat tovább, találkozóról találkozóra bebizonyosodik az, hogy ez mégis lehetséges. A külügyminiszter felmondta a szokásos paneleket az Ukrajnában zajló háborúról, és ostorozta azokat az európai vezetőket, akik szerinte háborús pszichózisban szenvednek, és úgy gondolják még mindig, hogy a harctéren van a megoldás. Emellett újabb fegyveres konfliktus robbant ki a kontinens közvetlen szomszédságában, Izraelben, ahol a nemzetközi közösség legfőbb feladata annak biztosítása, hogy ez ne váljon államok közötti háborúvá – jelentette ki. Kitért a növekvő terrorfenyegetettségre Európában, ami szavai szerint közvetlen következménye a Brüsszel által erőltetett, számos nyugat-európai országban párhuzamos társadalmak létrejöttét eredményező migrációs politikának. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy sokat romlott Európa versenyképessége, amelyet az is bizonyít, hogy Kína tavaly átvette a második helyet a bruttó hazai termék (GDP) világranglistáján.

Szijjártó szerint Európa lépései a világ ismételt blokkosodásának irányába mutatnak, márpedig ezt Közép-Európa nem akarja, ehelyett konnektivitásra, globális együttműködésre van szükség. „Márpedig ha ennek van bajnoka, akkor az épp a Türk Államok Szövetsége. Hidat kell képezni Kelet és Nyugat között, s Magyarország kész ennek az európai pillérévé válni” – fogalmazott. A miniszter tudatta, hogy hazánk ezért érdekelt a TÁSZ megerősítésében, hozzájárulása fokozásában, így százmillió euróval (mintegy 38 milliárd forinttal) csatlakozni fog a Türk Befektetési Alaphoz is, amelyben komoly potenciál rejlik. Végül kitért arra, hogy Budapest lesz november végén a házigazdája a Közlekedési Konnektivitási Program következő szakértői ülésének. A kormány egyébként arra ösztönzi a hazai vállalatokat, hogy hajtsanak végre beruházásokat a TÁSZ-országokban, és nagy sikernek nevezte, hogy a Mol még idén megkezdi a földgáz kitermelését Kazahsztánban. Közölte, hogy Magyarország kész csatlakozni a közös polgári védelmi mechanizmushoz is.

Címkék: Szijjártó Péter