Szijjártó Péter Pakson fogadta a Roszatom vezérét

Szijjártó Péter Pakson fogadta a Roszatom vezérét

Szijjártó Péter és a Roszatom vezére, Alekszej Lihacsov (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődött az új atomerőművi blokkok építése, a következő évtized elejére pedig hálózatra tudják majd kapcsolni az új atomerőművet – jelentette be Pakson Szijjártó Péter. A külügyminiszter Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette részletesen, az egyes munkálatok milyen fázisban vannak. Mindkét blokk alatt ötméteres mélységig megtörtént a talajkiemelés, a résfalazási munkák is haladnak, ahogy a talajszilárdítási munkák szintén. A következő fél évben hatvan felvonulási épületet terveznek emelni, illetve aláírták a következő évekre vonatkozó ütemtervet is. Az orosz fővállalkozó mellett amerikai, német, francia, svéd és osztrák vállalatokat vontak eddig be alvállalkozóként, illetve 94 magyar vállalat is része már a projektnek.

Szijjártó a sajtótájékoztatóját azzal kezdte, hogy Európában az energiaellátás kérdését súlyosan átpolitizálták és -ideologizálták, pedig „sem politikai nyilatkozatokkal, sem ideológiákkal nem lehet fűteni”. Elmondása szerint a nemzeti érdek nukleáris kapacitásaink növelését diktálja, ami csak új blokkok építésével lehetséges. Azt látja, hogy két részre szakadt Európa, ők pedig a pro nukleáris táborban vannak, „a nukleáris energiával szembeni támadások semmiféle ténybeli megalapozottsággal nem rendelkeznek”. A külügyminiszter leszögezte azt is, hogy semmilyen szankcióhoz nem járulnak hozzá, ami a nukleáris energiát érintené, de ilyeneket egyelőre nem is látnak a 12. szankciós csomagban. Hozzátette még, hogy a beruházásnak köszönhetően azon húsz ország között maradunk, amelyek úgy tudják növelni gazdasági teljesítményüket, hogy közben csökkentik a károsanyag kibocsátását. Évente tizenhét millió tonna szén-dioxiddal kevesebbet fogunk kibocsátani a levegőbe, ez pedig háromszorosa annak, amit a magyar erdők évente el tudnak nyelni.

A Roszatomot vezető Alekszej Lihacsov a sajtótájékoztatón kifejtette, az atomenergiának nincsen alternatívája, ez most a legstabilabb, a legkiszámíthatóbb és környezetvédelmi szempontból a legtisztább energiaforrás. Elmondása szerint a Roszatom a legjobb szakértőit irányítja „Magyarországra a szigorú követeleményekre és az európai szabályozók kiemelt figyelmére tekintettel.” „Jól tudjuk azt, hogy a nemzetközi környezet nem egészen baráti módon viszonyul a Roszatomhoz, de mi készen állunk a külső nyomás ellenére maximálisan megvalósítani ezt a projektet”, fogalmazott. Majd rámutatott a projekt nemzetközi jellegére, és közölte, hogy a részt vevő külföldi cégek száma csak nőni fog.