Szijjártó Péter: Támogatjuk, hogy Ukrajna EU-tagjelölt lehessen

Szijjártó Péter: Támogatjuk, hogy Ukrajna EU-tagjelölt lehessen

Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek tanácskozására érkezik (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország támogatja azt a kezdeményezést, hogy Ukrajna minél előbb kapjon európai uniós tagjelölti státuszt – ezt Szijjártó Péter jelentette be kedden délelőtt.

A külügyminiszter felidézte, hogy hétfőn több ország – Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia – közösen írt egy nyílt levelet, amelyben kijelentették: véleményük szerint Ukrajna megérdemli, hogy a lehető leggyorsabban az Európai Unió tagja legyen. Azt írták, hogy az Európai Uniótól minél előbb kapjon tagjelölt státuszt Ukrajna és minél előbb kezdődjenek megbeszélések a csatlakozás témájában. – Magyarország támogatja ezt a kezdeményezést sürgetjük a brüsszeli intézményeket, hogy vegyék napirendre a nyolc elnöknek ezt a kérését, amit Magyarország is támogat. Azt várjuk el Brüsszeltől, hogy kezelje kellő komolysággal ezt a kezdeményezést – közölte Szijjártó Péter.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn írta alá Ukrajna EU-csatlakozási kérvényét.

Szijjártó Péter a bejelentéssel együtt beszélt arról is, hogy a háború hatodik napja zajlik, a magyar emberek ugyanakkor békét akarnak. – Mi a magunk részéről mindent meg is teszünk annak érdekében, hogy minél előbb béke legyen – mondta, hozzátéve, hogy ezért is szorgalmazzák a tárgyalásokat. Örömét fejezte ki, hogy az egyeztetések hétfőn megkezdődtek, és – szavai szerint – abban reménykednek és azért imádkoznak, hogy ezek a tárgyalások minél előbb folytatódnak, és talán minél előbb eredményt is hoznak.

A háború eseményeiről szóló percről percre tudósításunkat ITT olvashatja.

Címkék: Szijjártó Péter