Szijjártó sípartnere az Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója

Szijjártó sípartnere az Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója

Szijjártó Péter (k), Szabó Kristóf (j) és a kirgiz gazdasági miniszter (b) 2020. szeptember 29-én (Fotó: a HEPA Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közvetlen környezetéből érkezett a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. új vezérigazgatója – tudta meg lapunk. Az a Szabó Kristóf lett ugyanis az ügynökség új vezére, akivel a miniszter az év elején együtt síelt az ausztriai Obertauern síparadicsomában, családjuk kíséretében. Erről tanúskodnak a Szabó Kristóf közösségi oldalán megosztott fényképek. Az egyiken az adriai jachtozás luxusát sem megvető miniszter is feltűnik háttal, egy gyermeket magához ölelve. A miniszter felesége több közös képen is szerepel Szabóval és feleségével. Ezek alapján Szijjártó és az új vezető ismeretsége hosszabb időre nyúlhat vissza.

A bejegyzés szerint a társaság január–február fordulóján síelhetett a Salzburg közeli síterepen. Szabó a közösségi oldala szerint egy évvel korábban is járt Obertauernben, és Szijjártó Péter neje akkor is ott volt (Lapunk kérdései és a cikk pénteki megjelenése után törölték Szabó Facebook-oldaláról az összes érintett fotót, köztük a Szijjártót megörökítő képet is).

A tárcavezető és az állami tulajdonú HEPA új vezérének ismeretsége, feltételezhető jó kapcsolata azért figyelemre méltó, mert az ügynökség tulajdonosi jogait éppen a Külgazdasági és Külügyminisztérium gyakorolja. Ez a külügy háttérintézménye, amely a miniszter és a tárca keze alá dolgozik. A cég lényegében a hazai kis- és középvállalkozásoknak nemzetközi piacot ígérő, de átláthatatlanul működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. romjain jött létre. Cégjogilag a több milliárd forintos veszteséggel és botrányok árnyékában kimúló Kereskedőházat is a HEPA olvasztotta magába. Az ügynökség világgazdasági prognózisokat, elemzéseket, háttéranyagokat készít, kereskedelmi promóciót lát el, az exportlehetőségeket kutatja, és az ország gazdasági érdekeit érvényesíti külföldön. Mint megírtuk, ennek érdekében hat partnerirodát nyitottak Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. A HEPA pénzügyi beszámolója szerint – a súlyosan veszteséges kereskedőházzal szemben – szolid nyereséggel zárta a 2018-as és a 2019-es évet is (42 millió, illetve 67 millió forint).

Szeptemberben mégis egymást érték a személyi változások a cégnél. Három igazgató mellett Hendrich Balázs vezérigazgató is elköszönt. Hendrich a külügy szerint közös megegyezéssel távozott a vállalattól. Érkezett viszont Kővári Ágnes – aki Szélesi Zoltán, a labdarúgó-válogatottnál korábban másodedzőként is dolgozó, egykori futballista volt felesége. Kővári kisebbségi tulajdonosa és vezérigazgatója volt a Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó többségi tulajdonlásával megalapított 2Rule (ejtsd: turul) sportmárkát forgalmazó Magyar Sportmárka Zrt.-nek. Később a szintén a külügy irányítása alá tartozó Eximbanknál dolgozott, jelenleg vezérigazgató-helyettes az ügynökségnél.

A villamosmérnöki és közgazdaság-tudományi végzettségű Szabó Kristóf szeptember 2-a óta vezérigazgatója a HEPA-nak. Korábban több pénzintézet alkalmazásában állt, közösségi oldala szerint dolgozott az Allianznál, a Raiffeisen Banknál. 2009-ben tanácsadó céget alapított egy üzlettársával. Az SKKA International Tanácsadó Kft.-nek azonban most sem fordított hátat, a cégadatbázis alapján ügyvezetői tisztségét és egy másik cége révén a tulajdonrészét megtartotta. Akad azonban egy különös, végelszámolás alatt álló cége (FutureText Szolgáltató Kft.) is. Ez búcsúlevél-szolgáltatást nyújtott: ha az ügyfél 90 nap eltelte után nem adott életjelet magáról, értesítést küldött a családnak és a partnereknek. A jelek szerint azonban nem lett világra szóló siker. A cég honlapja már nem él, de a Facebook-oldala igen (a bemutatkozó videója itt látható). Az SKKA Kft. honlapján Szabó azt írta magáról, hogy versenytáncol, szívesen vitorlázik és síel.

Az elastwill Facebook-oldala Forrás: Facebook

A külügyminisztériumtól megkérdeztük, hogy Szabó Kristóf kinevezéssel vagy pályázat útján nyerte-e el a tisztségét a Szijjártó-féle minisztérium háttérintézményénél, illetve hogy szerepet játszott-e a vezetővé válásában a tárcavezetőhöz fűződő kapcsolata. Szabó Kristóftól pedig ezek mellett arra is rákérdeztünk, együtt síelt-e a miniszterrel, sőt azt is, hogy vezérigazgató-helyettes Kővári Ágnes is ott volt-e az obertauerni hétvégén, de Szabó nem válaszolt. A külügy érdeklődésünkre azt közölte, hogy Szabó Kristóf az SKKA vállalat alapító partneri posztjáról több évtizedes, széles körű üzleti tapasztalata és tudása miatt került a HEPA élére. Ennek alapján nem pályázat útján kerülhetett az ügynökséghez. A tárca azt is tudatta, hogy „a miniszter magánéletbeli kapcsolatai soha nem befolyásolták semmilyen, a munkában meghozott döntését”. Azt, hogy együtt síeltek Szabó Kristóffal, nem cáfolta a külügy.

A külpiacra lépést segítik

A 25 milliárd forintos keretösszegű Nemzeti Exportvédelmi Program 2 milliárd forintos pályázata révén 46 magyar kis- és középvállalkozás külpiacra jutását segíti – jelentette be Szijjártó Péter a Fejér megyei Szabadbattyánban. A miniszter az MTI-nek azt mondta, hogy a világjárvány közepén is cél a magyar exportteljesítmény fenntartása és új külpiacok szerzése. 2019 minden idők legnagyobb magyar exportteljesítményét (109 milliárd euró) hozta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/41 számában jelent meg október 9-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/41. számban? Itt megnézheti!