Szijjártó szerint nincs jelentősége a Lavrovtól kapott Barátság érdemrendnek

Szijjártó szerint nincs jelentősége a Lavrovtól kapott Barátság érdemrendnek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Szergej Lavrov orosz külügyminisztert 2021. augusztus 24-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kitüntetésnek nincsen jelentősége a jelenlegi helyzetben, mint ahogy nincs jelentősége annak sem, hogy Gyurcsány Ferenc a saját otthonában barátjaként fogadta Putyin orosz elnököt – ezt válaszolta Szijjártó Péter egy szerdai, a szerb gazdasági miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón az ATV kérdésére, hogy visszaadja-e azt a Barátság érdemrendet az ukrajnai orosz agresszió miatt, amit decemberben Lavrov orosz külügyminisztertől kapott.

A 444 híre szerint a Barátságért a külföldinek adható legmagasabb orosz kitüntetés, a szovjet korszak Népek Közötti Barátságért Érdemrendjének jogutóda. Szijjártó decemberben kapta, de nem első magyarként, kapott ilyet Törőcsik Mari és Krausz Tamás történész is.

A portál arra is felhívta a figyelmet, Szijjártó nemrég még egészen másként vélekedett, annyira büszke volt rá, hogy baráti, fideszes közegben is lelkesen beszélt róla.

Menczer Tamás külügyi államtitkárt még hétfőn kérdezték arról, hogy nem-e kínos a kitüntetés. Ő úgy válaszolt, hogy „épp ellenkezőleg”. Arra a kérdésre, hogy Szijjártó elgondolkodott-e azon, hogy visszaadja az érdemrendet, mivel akitől kapta, az éppen atomfegyverekkel fenyegeti a térséget. Erre a külügyi államtitkár úgy reagált: „ha külügyminiszter úrnak lesz ideje ezzel foglalkozni, akkor majd átgondolja és megfontolja ezt a kérdést”.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!