Szíjjártó: Új magyar nagykövetség épül Ankarában

Szíjjártó: Új magyar nagykövetség épül Ankarában

Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök (b3) és Orbán Viktor miniszterelnök (b4) Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. Balról Adnan Polat török üzletember (b) és Emine Erdogan, a török elnök felesége (b2), Orbán Viktor mellett jobbról Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (b5). (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter keddi törökországi látogatásán jelentette be, hogy új követségi épületet húznak fel. A a magyar külügyi és külgazdasági miniszter a Facebookon írt arról, hogy 2023 közepére készülhet el az új, 3 ezer négyzetméteres nagykövetségi épület.

Mint kifejtette, egyre nagyobb jelentősége van a magyar-török együttműködésnek, ezzel indokolta a beruházást is. Arról viszont a magyar miniszter nem tett említést, hogy a kivitelezéssel Adnan Polat egyik vállalkozását bízták meg, aki Orbán Viktor török barátjaként „ismert”. Azt a Hvg.hu vette észre, hogy az eseményről a török külügyminisztérium által a Twitteren megosztott képeken Adnan Polat munkavédelmi sisakban látható a két miniszter mellett, illetve velük együtt nyomja az építkezést indító gombot. A török sajtó szerint Polat a Polat Holding igazgatótanácsának elnökeként szólalt fel az eseményen, az épület átadását 2023 közepére ígérte.

Adnan Polat az Orbán családdal kiváló kapcsolatot ápoló, Magyarországon is rendkívül aktív török nagyvállalkozó, kiterjedt céghálót tart fenn hazánkban. Az építkezéssel kapcsolatos kérdéseit a lap elküldte a külügyminisztériumnak, de még nem kaptak választ. 

Szijjártó a törökországi utazását bejelentő posztjában egyébként azt írta, hogy három fontos téma megbeszélése miatt látogatott el Ankarába: 

• Törökország fontos közvetítő szerepet tölt be az ukrajnai háború reménybeli lezárása tekintetében.
• Törökországon keresztül érkezik a földgáz egy jelentős része Magyarországra.
• Most, hogy az Iszlám Állam újabb terrortámadások elkövetésére készül, megnő a terrorellenes együttműködés jelentősége.