Szijjártó: Visszautasítjuk az orosz narratíva használatáról szóló vádakat

Szijjártó: Visszautasítjuk az orosz narratíva használatáról szóló vádakat

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország kormánya felháborítónak tartja és határozottan visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint az orosz narratívát használná az európai uniós szankciók kapcsán – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. Ezzel vélhetően Ratislav Kacer szlovák külügyminiszter előző heti nyilatkozatára reagált, amelyben a szlovák kollégája azt mondta, hogy „a magyar kormány érvei teljesen elhibázottak” az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban. Kacer állítása szerint a magyar kormány érvei gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ az információs háborújában.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumot idéző MTI szerint a tárcavezető az EU-s külügyi tanácsülés szünetében azt mondta: az ukrajnai eseményekről és azok kihatásáról érzelmektől túlfűtött, ideologikus vita zajlott, ahol a józan észnek és a racionalitásnak nem sok terepe maradt. Szijjártó felesleges és mesterségesen kialakított versenynek nevezte azt az összevetést, hogy az Európai Unió elegendő támogatást nyújt-e Ukrajnának az Egyesült Államokhoz képest. Ennek apropóján rámutatott: nincs olyan gazdaság a világon, amely a szankcióktól annyira szenvedne, mint az EU, ahol az egekbe szökött az infláció. Szavai szerint az elrendelt büntetőintézkedések ráadásul legkevésbé sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, nem segítettek hamarabb véget vetni a háborúnak, azonban hétfőn már voltak, akik ennek az érvelésnek a meglétét is vitatták.

Szijjártó Péter kiemelte: az esetleges kilencedik szankciós csomagról szóló vitában egyesek egészen odáig elmentek, hogy azt mondták, hogy akik arról beszélnek, hogy a szankciók nem működnek, azok az orosz narratívát használják. – Ez felháborító, ezt a lehető leghatározottabban vissza kell utasítani – hangsúlyozta. – Lehet, hogy ezt mások nem értik, de minket nem érdekel, hogy mit gondolnak az oroszok arról, amit mondunk. Az sem érdekel, hogy mit gondolnak Brüsszelben arról, amit mondunk és gondolunk. Minket egy dolog érdekel, hogy a saját nemzeti érdekeinken keresztül tudjunk nézni minden létező kérdést – húzta alá. Igenis látni kell, hogy a szankciók rendkívüli károkat okoznak az európai gazdaság működésének – vélekedett.

A miniszter kijelentette, hogy nincsen legitimitása az arról szóló érveléseknek, hogy miért ne legyenek közvetlen vagy közvetett egyeztetések a háború résztvevői között. A tervezett ukrajnai finanszírozási segélyprogrammal kapcsolatban megismételte: Magyarország kész folytatni Kijev támogatását, de kizárólag kétoldalú alapon, a közös európai hitelfelvételhez nem fog hozzájárulni. – Jóval korábban kezdtük Ukrajnát támogatni, mint azok, akik most Európában büszkén Ukrajna legjobb barátaiként állítják be magukat – tette hozzá.

Szijjártó Péter érintette az EU és az afrikai országok közötti együttműködésről szóló napirendi pontot is. Kiemelte, hogy a kontinens, s azon belül különösen Magyarország is kettős nyomás alatt áll, keletről a háború, délről az illegális bevándorlás miatt. Mint közölte, meg kell védeni a határokat, keményen fel kell lépni az európai országok szuverenitását megsértő embercsempész-hálózatokkal szemben.

Újságírói kérdésre válaszolva pedig politikai zsarolásnak minősítette azt a határozatot, amelyben a német szövetségi parlament előző héten támogatta, hogy az EU 7,5 milliárd euróval kevesebb pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt.

(MTI, Magyar Hang)