Szijjártóé a felelősség, kirúgja-e az egykori OPNI épületeiben lakó egészségügyi dolgozókat, vagy sem

Szijjártóé a felelősség, kirúgja-e az egykori OPNI épületeiben lakó egészségügyi dolgozókat, vagy sem

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Váratlan fejlemény következett be az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) szolgálati lakásaiban élő volt dolgozók és családjaik kilakoltatásának ügyében. Amíg korábban egy elitiskola létrehozása miatt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) akarta utcára rakni az egykori egészségügyi dolgozókat az egykori szolgálati lakásokból, addig egy időközben meghozott törvény alapján – mint az némi fáziskéséssel a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon folyó kiürítési perekben is világossá vált – lassan fél éve már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az illetékes az ügyben – értesült az Alfahír. Ezért a Magyar Államot képviselő ügyvédi iroda szünetelést ajánlott. 

Amint arról korábban a Magyar Hang is beszámolt, miközben a kormánypropaganda a hős egészségügyi dolgozók önfeláldozó munkáját dicsérte, aközben lakás-kiürítési perekben igyekezett megszabadulni azoktól az egykori és jelenlegi egészségügyi dolgozóktól, akik az OPNI bezárása óta is jogszerűen laktak a Hűvösvölgyi úton található egykori szolgálati lakásokban. Az intézmény 2007-es megszűnését követően ugyanis nem mondták fel bérleti jogviszonyukat és a bérleti díjat is rendszeresen fizették. 

Tavaly december 19. óta tehát már nem az MNV Zrt., hanem a külgazdasági miniszter képviseli a Magyar Államot az ügyben. A felperes állam szerint ez azt jelenti, hogy az MNV Zrt. már csak „álképviselő”, ezért jogszerűen nem járhat el az ügyben. Ezért is kezdeményezték a per szüneteltetését, amit a bérlő alperesek el is fogadtak.

A részsiker nem függetleníthető attól, hogy sokan megmozdultak az ügyben, a média, helyi közéleti személyek, a polgármester, de még olyan országos hírű civilek is, mint Orosvári Zsolt is kitettek magukért. Tiltakozásul rekordszámban jelentkeztek hallgatóságként a tárgyalásokra kerületi polgárok is.

Szepesházi Péter ügyvéd, aki négy kilakoltatással fenyegetett érintettet is képvisel, a Magyar Hangnak elmondta, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak hivatalosan nyilatkoznia kell arról, hogy akarja-e folytatni az eljárást, vagy sem. Az előbbire jó az esély, mert az elitiskola ügye is a külügyi tárcánál van, így talán azért került hozzájuk az ügy, hogy egy kézből tudják vezényelni a kilakoltatást és az iskola létesítését. Szepesházi Péter arról is beszélt, hogy a folytatási kérelemre négy hónapja van a külügynek. Az egykori bíró arra számít, hogy legkésőbb a négy hónap lejárta előtt közli a minisztérium, hogy folytatni kívánja az eljárást. Amennyiben ez mégsem történik meg, úgy (ítélet nélkül) megszűnik a per. Kérdésünkre elmondta, ez nem jelenti automatikusan, hogy vége az ott lakók fenyegetettségének, mert bármikor új perbe kezdhet a minisztérium. Illetve arról is beszélt, hogy amennyiben végül a bíróság jogosnak tartja az alperesek igényét, akkor ítéletben dönthet úgy, hogy továbbra is használhatják a lakásokat, de az állam ehelyett választhatja azt is, hogy hasonló kategóriájú lakást biztosít számukra. Esetleg peren kívüli egyezségre is sor kerülhet, amelyben az állam egy összegben kifizeti ügyfeleit, amelyből ők gondoskodni tudnak lakhatásukról.