Szinte az egész országra figyelmeztetést adtak ki

Szinte az egész országra figyelmeztetést adtak ki

Fotó: Unsplash/Inge Maria

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zivatarveszély miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hajnalban kialakult csapadékrendszer fokozatosan terjed kelet felé, amelyben beágyazott zivatarokra is számítani kell, főként az ország déli felén. A csapadéktömb várhatóan a déli órákra fokozatosan gyengül, elhagyja az országot. A zivatarokat intenzív csapadékhullás (~ 10-15 mm), esetleg jégeső is kísérheti. Késő délutántól a Dunántúlon (kezdetben inkább az nyugati, északnyugati területein, később másutt is) alkalmasak lehetnek a feltételek zivatarok kialakulására. A legerősebb cellákat jégeső (1-3 cm), intenzív csapadékhullás (15-20 mm), illetve viharos széllökés (60-80 km/h) is kísérheti. Alacsony valószínűséggel lokálisan egy-egy cella kísérőjelenségei elérhetik a narancssárga fokozat kritériumait is. A légkör várhatóan még éjszaka is aktív marad, de a zivatartevékenység súlypontja egyre inkább keletre helyeződik majd át.

Előrejelzésük szerint napközben nyugat, délnyugat felől fokozatosan szakadozik, vékonyodik a felhőzet, a fátyolfelhők mellett kisüt a nap. A csapadéktevékenység is egyre inkább kelet felé terjed, miközben gyengül, szűnik, az északkeleti megyékben már csak kevés helyen eshet. A délután során gomolyfelhők is képződhetnek, amelyekből a Dunántúlon – nagyobb számban késő délutántól, estétől – zápor, zivatar is kialakulhat. A délkeleti szelet élénk lökések kísérik, de zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország döntő részén 24 és 32 fok között várható, ám a tartósabban felhős, csapadékos keleti részeken 20 fok körüli értékeket is mérhetünk. Késő estére többnyire 15 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Címkék: időjárás