Szlávik János: Sok még a kérdés a koronavírus körül

Szlávik János: Sok még a kérdés a koronavírus körül

Az operatív törzs tájékoztatója május 9-én Szlávik Jánossal és Kiss Róberttel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindössze 13 percig tartott az operatív törzs szombati tájékoztatója, ahol újdonságot nem igazán lehetett megtudni. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója is mindössze arról beszélt, hogy mi mindent nem tudunk még a koronavírusról.
A tájékoztató rövidségének egyik oka volt, hogy csupán három újságírói kérdést olvastak fel. A Magyar Hang kérdései viszont ezúttal sem hangzottak el.

Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt, hogy az elmúlt napon 117 esetben tapasztalták a rendőrök, hogy az emberek nem viselték a maszkot vagy nem takarták el arcukat. A kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt pedig 508 esetben intézkedtek a rendőrök. Mint mondta, 266 ember már telepítette azt az alkalmazást, amellyel elektronikusan követhetik, hogy betartja-e a hatósági házi karantén szabályait.

Magyarország Kormánya on Facebook Watch

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója a tájékoztatón arról beszélt, mi mindent nem tudni még a koronavírusról. Továbbra sem tudni, hogy honnan származik. Nagy valószínűség szerint a denevérektől, ám jó lenne tudni, hogy milyen az állatok immunrendszere, hogyan tudnak védekezni a betegség ellen.

A mutáció révén átkerülhetett emberekre és ma már csaknem 4 millió ember megfertőződött világszerte. Azt viszont még továbbra sem tudjuk pontosan, hogy terjed emberről emberre. Nyilvánvalóan cseppfertőzéssel, nyilvánvalóan tárgyakkal és eszközökkel is átjut a vírus, de egyre több testnedvben is megtalálják. A pontos mechanizmusokat nem ismerjük, de azt már tudjuk, hogy a tünetek megjelenése előtt egy-két nappal már fertőzhet az illető, illetve a tünetek megjelenése után öt-hat napig is. Azt viszont senki nem tudja megmondani, hogy a fertőzésből kigyógyultak napok vagy hetek után átadhatják-e a betegséget, ha tesztjük pozitív. Azt sem tudják megmondani, kinél válik súlyossá a betegség. Ahogyan az is kérdéses egyelőre, mikor lesz védőoltás.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • Eddig 31 külföldi jelezte, hogy az agrárágazatban dolgozna itthon. A rendőrség megtette a szükséges lépéseket, hiszen már lehetőség van erre.
  • A kormány kéthetente értékeli a hatályban lévő szabályokat. Akik külföldről érkeznek, hatósági házi karanténba kerülnek még továbbra is.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, habár eddig egyetlen alkalommal sem kaptunk választ sem szóban, sem pedig írásban. Szombaton – többek között – ezekre voltunk kíváncsiak:

  • Lapunk információi szerint van olyan egészségügyi intézmény – ilyen a Semmelweis Egyetem is –, ahol a dolgozóknak megtiltották, hogy másodállást vállaljanak. Munkajogi szempontból ez miként lehetséges?
  • A legtöbben – főleg az ápolók, de sok orvos is – anyagi kényszerből vállalnak másod-, harmadállást. Számíthatnak-e valamilyen bérkompenzációra, pótlékra?
  • Egy ilyen elképzelés hogyan vihető keresztül az olyan szakterületeken, mint például a szülészet-nőgyógyászat, ahol a közellátáshoz szorosan kapcsolódó magánellátás egyrészt számottevő bevételt jelent az orvosoknak, másrészt pedig komoly piaci igény mutatkozik rá?
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.