Blikk: Szlovákiában könnyebben beszerezhető robbanóanyagot használhatott az esztergomi robbantó

Blikk: Szlovákiában könnyebben beszerezhető robbanóanyagot használhatott az esztergomi robbantó

Rendőrségi kordon a robbantás helyszínén Esztergom külterületén 2023. szeptember 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Trotil nevű robbanószert tárolhatott az ingatlana alatt ásott alagútban az esztergomi robbantó – értesült a Blikk. Az ennek alapanyagát képező vegyület Szlovákiában ipari használatra könnyebb beszerezhető. Száraz Pál, nyugalmazott tűzszerész a lapnak azt mondta, hogy a katonai és a polgári robbantástechnika munkálatai során is többnyire ilyen robbanóanyagból álló tölteteket alkalmaznak. A kémiai nevén trinitro nevű anyag tiszta állapotban fehér, kristályos szerkezetű, láng hatására nyílt levegőn erős fény kíséretében felrobban.

Arról már lapunk is beszámolt, hogy az eddig beszerzett adatok szerint az elkövető, olyan Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen az ingatlanban, amely szobahőmérsékletű levegőn illékonnyá válik és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas. Az elkövető a rendőrségi akció idején a vegyi anyagot tartalmazó tartályt felnyitotta – vélhetően a nagyobb robbanás érdekében felborította –, majd a cseppfolyós anyag a levegővel keveredett. A szeptember 20-ai tragédiában a férfi és a terrorelhárítás egyik munkatársa meghalt, négyen súlyosan, heten pedig könnyebben megsérültek.

A Magyar Hang korábban arról is beszámolt, hogy az esztergomi robbantó kapcsolatban állhatott a magyar állam létezését tagadó Posta Imrével, akinek – egy neki tulajdonított levél szerint – meg is írta, mire készül a rendőrökkel szemben.