Szóbeli felvételi is lesz a Semmelweis Egyetemen 2024-től

Szóbeli felvételi is lesz a Semmelweis Egyetemen 2024-től

A Semmelweis Egyetem (SE) Elméleti Orvostudományi Központja (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Semmelweis Egyetemre való felvételin kötelező lesz a szóbeli meghallgatás 2024-től, ahol maximum 50 pontot lehet szerezni – jelentette be az intézmény a Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményében pénteken. Emlékeztettek: a 2022. szeptemberében megjelent új kormányrendelet 2024-től ad nagyobb szabadságot az egyetemeknek arra, hogy meghatározzák, milyen tantárgyak középiskolai, érettségi eredményei és milyen további teljesítmények számítanak majd bele a felvételin elérhető 500 pontba.

Míg jelenleg a tanulmányi (maximum 200) és az érettségi (maximum 200) pontból, valamint az államilag meghatározott (maximum 100) többletpontból tevődik össze egy felvételiző eredménye, 2024-től az eddigi többletpontok intézményi pontokká változnak. Ez azt jelent, hogy az egyetemek döntik el, mire adnak maximum 100 pontot a jelentkezőnek, ebből jelent majd 50 pontot a szóbeli meghallgatás.

A szóbelin felül megszerezhető 50 intézményi pont esetében számít majd a nyelvtudás, a tanulmányi és művészeti versenyeken elért eredmény, a munkatapasztalat, a meglévő szakképesítés, vagy a középiskolai évek alatt elért sportteljesítmény is.

Arról, hogy milyen további változásokat vezet be még az egyetem a felvételi eljárás során, itt lehet olvasni.