Szóhoz sem jutnak a benzinár miatt: Segítséget kér a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Szóhoz sem jutnak a benzinár miatt: Segítséget kér a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Munkában a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat (Forrás: a szolgálat Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éppen egy lábsérültet mentettek, amikor kiderült, hogy fél óra múlva már nem tankolhatnak kedvezményes áron: a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat már korábban a nyilvánossághoz fordult adományokért, a magas benzinár azonban elmondásuk szerint kilátástalan helyzetbe hozza őket.

„Most még nem jutunk szóhoz. Azt is mondhatnánk, hogy felkészülünk, megtankolunk, de fél óra nem volt elég. A rendelet kiadása közben amúgy lábsérültet mentettünk, így nem értünk rá. Eddig is pengeélen táncoltunk a működési költségek tekintetében, ez a problémánk a mai nappal megszűnt. Leestünk, zuhanunk és közben segítségért kiálltunk még a földet érés előtt” – írta Facebook-oldalán a Pest Megyei Kutat-Mentő Szolgálat azután, hogy a szombati kormányinfón bejelentették a kedvezményes tankolási lehetőségek szűkítését.

Balázs László szolgálatvezető a Magyar Hang megkeresésére elmondta, hogy egy-két pályázaton túl alapvetően adományokból finanszírozzák a működésüket, működési támogatást sehonnan sem kapnak. Működési költségük havonta kétmillió forint elmondása szerint – ezen a kiadáson nem, vagy alig tudnak spórolni. 

– Amit eddig fejlesztésekre és képzésre költöttünk, most arra kell majd fordítanunk, hogy el tudjunk menni mentésekre – mondta a szolgálatvezető. Üzemanyagra elmondása szerint már eddig is négy-ötszázezer forintot költöttek havonta. – Nem jókedvünből kocsikázunk. De az eszközök, amelyeket használunk – műszaki mentőeszközök, terepjárók, hajók, quadok – igazi benzintemetők – mondta. Mivel az eszközöket fűtött helyen kell tárolniuk, a rezsiköltségeket sem tudják radikálisan csökkenteni. Elmondása szerint a rezsinövekedést és a benzináremelkedést összeadva megduplázódnak a működési költségeik, és ebből nem látják a kiutat. Ahogy azt sem, hogy a többi hozzájuk hasonló szervezet hogyan fog tovább működni.

Már májusban is a nyilvánossághoz fordultak adományokért, mert az éves működési költségük ebben az évben csak hat hónapra volt biztosítva, ebből egy hónapot az állam, 5 hónapot a V-HÍD ÉPÍTŐ ZRT. finanszírozott.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat önkéntes mentőszolgálat, olyan mentéseknél segédkezik Pest megyében és a környező megyékben – szükség esetén országosan –, amelyet speciális eszközök vagy speciális szakképzettség hiányában a katasztrófavédelem vagy a rendőrség nehezen tudna megoldani. – Együttműködési szerződésünk van a rendőrség különböző területi egységeivel és a katasztrófavédelemmel. Turistamentésekben, eltűnt személyek kutyás, drónos vagy egyéb eszközökkel történő felkutatásában, kötéltechnikai mentésekben veszünk részt és a dunai vízirendészet munkáját is segítjük – sorolta a példákat a mentőszolgálat vezetője.