Szombat reggeltől újra lehet foglalni időpontot Sinopharm és AstraZeneca oltásra

Szombat reggeltől újra lehet foglalni időpontot Sinopharm és AstraZeneca oltásra

A felhasznált kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák dobozai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campus Belgyógyászati Klinikáján kialakított oltóponton 2021. április 29-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az online időpontfoglaló honlapot ért terheléses támadás miatt előállt informatikai problémák elhárítása megtörtént, a tervek szerint szombat reggeltől újra lehet interneten időpontot foglalni jelenleg Sinopharm és AstraZeneca oltásokra. Az egynapos pénteki oltásra meghirdetett Pfizer vakcina elfogyott – közölte a Koronavírus Sajtóközpont pénteken este az MTI-vel.

Felhívták a figyelmet, hogy a kórházi oltópontokon minden vakcinából annyit tudnak felkínálni, amennyi épp rendelkezésre áll. „A Magyarországon használt vakcinák mindegyike hatásos és véd a megbetegedés ellen” – hangsúlyozták. Az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációja már érvényesítve van, tehát a regisztrációkor megadott adataikat már ellenőrizték. Azt, hogy egy regisztráció milyen státuszban van, a https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio oldalon lehet ellenőrizni.

A közleményben kiemelték, hogy az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű: a TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak, majd kiválaszthatják, melyik napon, hány órakor és melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Fontos tudni, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalása már nem módosítható. „A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy az egy hónap múlva esedékes második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt” – hívták fel a figyelmet. Az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető emailt is kapnak az érintettek, és a foglalás visszaigazolása ki is nyomtatható.

A közleményben kérik, hogy aki szeretne oltást kapni, az mielőbb foglalja le az időpontot. Kérik azt is, hogy a lefoglalt időpontban mindenki pontosan jelenjen meg, az oltásra vigye a személyi igazolványát, a TAJ-kártyát, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, és lehetőleg a kinyomtatott foglalás visszaigazolást.

Egyúttal arra is kérik a regisztráltakat, hogy ha már foglaltak online időpontot és a háziorvosuk is hívja őket oltásra, akkor jelezzék a háziorvosnak, hogy már van időpontjuk kórházi oltópontos oltásra. Így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát.

Ahogy arról beszámoltunk, miután Orbán Viktor, hogy meglegyen a nap végére a 4 milliomodik beoltott, péntek reggel heti rádiós tájékoztatóján jelenetette be, egy napig a Pfizer és a BioNTech közös vakcinájára is lehet regisztrálni. A honlap már kora reggel gyakorlatilag összeomlott. Az operatív törzs szerint a felelőtlen emberek terheléses támadása bénította a honlap működését. Az emberek így időpontfoglalás nélkül rohanták meg az oltópontokat a Pfizer-vakcinákért. Késő délután már lekerült az az aloldal, ahol a Pfizerre lehetett jelentkezni.

Nem sokkal később Orbán Viktor be is jelentette, a 4 milliomodik ember is megkapta a koronavírus elleni vakcinát Magyarországon. Ennek értelmáben többek között nézők előtt tarthatják meg a Ferencváros Mezőkövesd elleni május elseji mérkőzését, de aki rendelkezik az első oltás után két héttel kipostázott védettségi igazolvánnyal, az beülhet az éttermek belső zárt helyeire is, vagy elviheti a gyerekeket az állatkertbe, mindezt akár már maszk nélkül.