Szombathely nem adja át az államnak a víziközművagyonát

Szombathely nem adja át az államnak a víziközművagyonát

Nemény András (Fotó: Bonyhádi Zoltán/Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Döntött a városi közgyűlés: Szombathely nem adja át a víziközmű-szolgáltató Vasivíz Zrt.-ben lévő többségi tulajdonrészét, és vele a 21,5 milliárdos közművagyonát az államnak – írta meg a Nyugat.hu.

Az önkormányzat péntek délelőtt tartott rendkívüli közgyűlést az ügyben, a gyors döntésre azért volt szükség, mert a Vasivíz Zrt. hamarosan összehívja a taggyűlést, ahol a tulajdonosok álláspontja alapján a cégvezetés is meghozza a saját döntését.

Augusztus elején az állam csendesen ugyan, de elég határozottan bejelentkezett a közösségi tulajdonban lévő víziközműcégekért. A döntően önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltatók nehéz helyzetben vannak, hiszen a rezsicsökkentés és a hatósági árak miatt veszteségesek, az emelkedő energiaárak pedig tovább rontják a helyzetüket.

A portál információja szerint az állam minimum 5 százalékos tulajdonrészt akar szerezni a cégekben, és azt ígérték, ha ezt megkapják, akkor tőkeemeléssel segítik ki a szolgáltatókat. Az államnak most is van 4,2 százalékos tulajdonrésze a Vasivízben, így ha valamelyik kistulajdonos önkormányzat hajlandó lemondani a tulajdonrészéről, az állam megkaphatja az 5 százalékos tulajdonrészét.

De ha az állam pénzt ad a Vasivíz üzemeltetéséhez, annak ára van. Ez a pénz ugyanis alaptőke-emelésként érkezik, ami módosítja a cég tulajdoni arányait. A Szombathely tulajdonában lévő, 52,9 százalékos tulajdonrészt jelentő részvények értéke 620 millió forint. Ha az állam ennél nagyobb tőkeinjekciót ad, akkor többségi tulajdonos lesz a Vasivízben.

A rendkívüli közgyűlésen Krenner Róbert, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója azt mondta, információik szerint az állam nem is többségi tulajdonrészt akar a víziközművekben, hanem a tőkeemelés ellenértékeként úgynevezett aranyrészvényt, azaz rendkívüli jogosítványokat kér. Ezzel pedig az önkormányzatok jogai csökkennének.

Nemény András polgármester azzal érvelt, hogy az önkormányzat nemcsak a tulajdonrészét, hanem a jelenleg 21,5 milliárd forintra becsült víziközművagyonát is elveszítené. A polgármester szerint egy ekkora vagyonvesztést nem lehet elfogadni, és nem is lehet dönteni róla ilyen hirtelen.

A polgármester azt is kijelentette, hogy amíg csak lehet, ragaszkodnak a Vasivíz Zrt.-ben meglévő tulajdonrészükhöz és a vízközművagyonhoz. A közgyűlési többség, az Éljen Szombathely!-frakció végül megszavazta, hogy utasítsák el az állami kérést, a Fidesz-frakció tartózkodott.