Szoros eredményt jelez az Iránytű Intézet az előválasztáson a fővárosi 18-as választókerületben

Szoros eredményt jelez az Iránytű Intézet az előválasztáson a fővárosi 18-as választókerületben

Mesterházy Attila (b) és Molnár Gyula MSZP-s képviselõk az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. július 17-én (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiélezett versenyt ígér az ellenzéki előválasztáson az Iránytű Intézet felmérése a Budapest XI. és XXII. kerületét lefedő 18-as egyéni választókerületben, azaz Budafokon és Újbuda déli részén.

A lapunknak is eljuttatott kutatás szerzői arra voltak kíváncsiak, hogy az eddig bejelentett előválasztási jelöltek közül kire milyen arányban szavaznának a választók. A választókerületben a DK-s Bollók Istvánné, az MSZP-Párbeszéd színeiben aspiráló Molnár Gyula és a momentumos Tóth Endre indulhat. Az intézet előrejelzése alapján Tóth Endrét a kormányváltást akaró választók 32 százaléka; Molnár Gyulát a 29 százaléka; míg Bollók Istvánnét a 15 százalékuk támogatja. A kormányváltást óhajtó szavazók 24 százaléka viszont nem tudja, vagy nem válaszolt a kérdésre. Molnár és Tóth mért támogatottsága hibahatáron belüli.

Az intézet szerint Molnár Gyula népszerűségének csökkenéséhez az is hozzájárulhat, hogy Budafokon az önkormányzati választások után Molnár párttársai közül két, az ellenzék színeiben indult és megválasztott képviselő kiszállt az ellenzéki szövetségből és azóta rendszeresen a Fidesszel szavaznak. Ezáltal a budafoki MSZP rengeteget helyi támogatót vesztett.

Az Iránytű a kutatásban összesen 1350 embert kérdezett meg, de a jelölti adatok csak a 650 kormányváltást akaró válaszadóra vonatkoznak, a mérés hibahatára így ±4 százalék.

A választókerületben az Iránytű Intézet felmérte a pártpreferenciákat is. Ennek alapján a pártot választani tudók 45 százaléka a Fideszt; 14 százaléka a Momentumot; 13 százaléka a DK-t; 8-8 százaléka a Magyar Kétfarkú Kutyapártot vagy a Jobbikot; 5 százaléka az MSZP-Párbeszéd szövetséget; 2-2 százaléka a Mi Hazánkat vagy az LMP-t támogatja, míg további 2 százalékuk egyéb pártokra adná a voksát.