Szputnyik-ügy: a németek szerint az oroszokon múlik az EMA-engedély, Magyarország pedig segít a szlovákoknak

Szputnyik-ügy: a németek szerint az oroszokon múlik az EMA-engedély, Magyarország pedig segít a szlovákoknak

Oltáshoz előkészített Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 8-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak az orosz féltől függ, hogy mikor kap európai uniós forgalmazási engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő Szputnyik V orosz vakcina – mondta a német kormány egészségügyi minisztere pénteken Berlinben.

Jens Spahn tájékoztatóján kiemelte, hogy a német kormány már elkezdte az oltóanyag-szállításokról szóló tárgyalásokat az orosz féllel, és „viszonylag gyorsan” megállapodásra is juthatnak, hiszen „a feltételek világosak”.

A szerződésben rögzítik, hogy azzal a feltétellel vásárolnak Szputnyik V-t, hogy a készítmény rendelkezik az EU gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazási engedélyével, amelynek beszerzése az orosz fél dolga.

A Szputnyik V engedélyezési eljárásában „semmiféle késlekedés nem lesz a hatóságok részéről”, mert „a lehető leggyorsabban megvizsgálják a kérelmező által benyújtott adatokat, és döntést hoznak”. Ezért egyedül a kérelmezőtől függ, hogy mikor adható ki az engedély – emelte ki a miniszter.

Hozzátette, hogy az oltóanyagokért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vállalta el az EMA-nál indított eljárásban az úgynevezett raportőri feladatokat. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel elemzik és értékelik a fejlesztők által benyújtott adatokat. „Minél hamarabb megérkeznek az adatok, annál gyorsabb az eljárás” – mondta Jens Spahn.

Mindez az elmúlt napokban kirobbant szlovák vakcina-botrány fényében is érdekes álláspont. Mint megírtuk, a szlovák gyógyszerfelügyelet csütörtökön bejelentette, hogy nem tudták eldönteni az orosz fél által rendelkezésükre bocsátott adatok és minták alapján, megfelelő-e a Szputnyik V oltás, ráadásul azt is állították, hogy minden ország más és más tartalmú Szputnyikot kap.

Az orosz fél ezért szerződésszegéssel, szabotázzsal és provokációval vádolta a szlovák hatóságot, és visszakérte Szlovákiától a számára leszállított 200 ezer adag Szputnyik V vakcinát. 

Mindezek után Igor Matovič, szlovák pénzügyminiszterré avanzsált korábbi kormányfő azt az ígéretet kapta pénteki budapesti látogatásán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől, hogy Magyarország segít a Szlovákia által megrendelt Szputnyik V vakcinák bevizsgálásában.

– Ha ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy minél több szlovák ember kaphasson oltást, minél több életet meg lehessen menteni, és az ottani védekezés sikere támogassa a magyar járványvédelmi erőfeszítéseket is, akkor miért ne segítenénk – indokolta a döntést a magyar tárcavezető. 

Igor Matovič köszönetet mondott Magyarországnak a teszteléshez kapott segítségért, az országának ajándékozott lélegeztetőgépekért, illetve azért is, hogy segítséget kapnak abban, hogy a Szputnyik vakcinát magyar OMCL (Official Medicines Control Laboratory) laborban vizsgálják be – ilyenek ugyanis nincsenek Szlovákiában. 

A szlovák pénzügyminiszter hangsúlyozta: „szörnyű hiba volt” és több hetes késedelmet eredményezett, hogy a szlovák állami gyógyszerfelügyelet (SÚKL) Szlovákiában egy erre nem minősített laboratóriumot bízott meg a Szputnyik V vakcina tesztelésével. „Ez azt eredményezte, hogy az orosz fél elállt a szerződéstől, mi több, ha a vakcina tesztelését rájuk hagytuk volna, akkor Szlovákiában soha nem kezdték volna el a Szputnyik V vakcinával az oltásokat” – írta a politikus a közösségi oldalán. 

Eközben kellemetlen hírek jelentek meg a Szputnyik esetleges mellékhatásairól is: az illetékes orosz hatóság, a Roszpotrebnadzor belső levelezéséből kiszivárgott beszámolók szerint négy ember halt meg Oroszországban, nem sokkal a vakcina beadása után, hatan pedig komoly mellékhatásokról panaszkodtak – írja az Euobserver. A halálesetek okaként szív- és érrendszeri problémákat, illetve a diabéteszt jelölték meg.

A portál szerint dokumentumok hitelességét megerősítette Gyenisz Logunov, az oltást kifejlesztő moszkvai Gamaleja Intézet egyik vezető tudósa. Az EU gyógyszerügynöksége, az EMA is megkapta az orosz dokumentumokat, és a testület illetékesei csak annyit mondtak, komolyan veszik és kivizsgálják az ügyet.

Mint ismert, az utóbbi időben az AstraZeneca oltása körül is sorra jelentek meg a negatív hírek, melyek szerint ritka esetekben vérrögképződést okozhat. Az EMA azonban a vizsgálatokat követően az oltás további használatát javasolja.