Sztrájkolhatnak a veszprémi szemétszállítók

Sztrájkolhatnak a veszprémi szemétszállítók

Hulladékgyűjtés Veszprémben (Fotó: vkszrt.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Napi.hu értesülései szerint sztrájkbizottságot hoztak létre a veszprémi önkormányzat közszolgáltató cégének alkalmazottjai, mert sérelmezik, hogy az önkormányzatokat érintő forrásmegvonások miatt már két éve nem emelkedik a fizetésük.

A hulladékszállítók reprezentatív szakszervezete 20 százalékos fizetésemelési igényt jelentett be, de azt a sztrájkbizottság 28 százalékra emelte, hivatkozva a vágtató inflációra, és az egekbe emelkedő élelmiszerárakra. Bár a bértárgyalások még tavaly év végén megindultak a munkáltatóval, azok időközben elakadtak. Akkor még kommunikált a szakszervezetekkel a cég, és azt ígérték nekik, hogy akkor folytatódhatnak a tárgyalások, ha idén februárban elfogadták a költségvetést. De azóta nem válaszolnak a megkeresésekre.

A veszprémi közszolgáltató cégek közül csak a szemétszállítóknál működik szakszervezet. Ők tavaly hosszas tárgyalások után elfogadták, hogy a világjárvány, illetve az önkormányzati elvonások miatt nem emelkedett a fizetésük, mivel azt az ígéretet kapták, hogy idén már fog. De egyelőre ebből nem látszik semmi. A közszolgáltató cégeknél nagyjából 450 ember dolgozik.

A hulladékszállítók általában alig keresnek többet a minimálbérnél. Viszont más városokban jelentősen, akár havi 100 ezer forinttal is többet fizetnek a hasonló munkakört ellátó alkalmazottaknak, és vannak települések, ahol a bérfejlesztést is meg tudják oldani.