Sztrájkoltak, kirúgták őket a gyárból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, több gyárban is szerettek volna a győri Audihoz hasonlóan eredményeket elérni a bértárgyalásokon, illetve a szakszervezetek által kezdeményezett sztrájkok segítségével, ám ez nem mindenhol hozta meg a kívánt eredményt.

A miskolci székhelyű, indítómotorokat és generátorokat gyártó S.E.G.A Kft. esetében nemhogy nem járt eredménnyel a munkabeszüntetés, de azt követően a cégvezetés több olyan dolgozót is elküldött, aki részt vett az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSZ) által szervezett sztrájkban. Ahogy G7.hu portál megírta, korábban a Bosch, most pedig egy kínai vállalatcsoporthoz tartozó gyárban 50-60 dolgozó szüntette be a munkát, ám ez is két nap alatt kifulladt. Ez után került sor az elbocsátásokra.

Határozatlan idejű sztrájk kezdődött a Hankooknál | Magyar Hang

A szakszervezet szerint a dolgozók nyolcvan százaléka részt vesz benne. A cégvezetés próbálta a délelőttös műszakot bent tartani a gyárban.

A gazdasági oldalnak nyilatkozó szakszervezeti vezető elmondta, csak olyanokat menesztettek, akik részt vettek a munkabeszüntetéseben. „Mivel csak olyanokat küldtek el, akik sztrájkoltak, ez jogorvoslatért kiállt, amit elő is kezdtünk készíteni” – jelentette ki Janik Tamás.

Két elküldött férfi a G7.hu-val közölte, a cég kirúgásukat többször, dokumentált formában elkövetett hibákra hivatkozva indokolták, ám állításuk szerint sem szóbeli, sem pedig írásbeli figyelmeztetésben nem részesültek soha. Sőt, egyikük korábban még hónap dolgozója is volt. Ráadásul valamennyien a sztrájk abbamaradása után kapták kézhez a felmondólevelüket.

Sztrájkoltak az Erkel Színház szombati előadásán | Magyar Hang

Késve kezdődött a Carmen. A szakszervezetek 35 százalékos alapilletmény-emelést szeretnének. Az opera végül lement, a közönség szimpátiája mellett a színpadon mindenki mindent beleadott.

A cégvezetés természetes fluktuációval magyarázta a dolgozók elküldését. „Természetesen elő szokott fordulni, hogy munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállalótól válunk meg, aminek sok különböző oka lehet” – állt a cég válaszában, mindemellett hozzátették, folyamatosan vesznek fel embereket, hogy minden munkahelyet betöltsenek.