Szülői Hang: Novák Katalin ne írja alá a pedagógussztrájkot kiüresítő törvényt!

Szülői Hang: Novák Katalin ne írja alá a pedagógussztrájkot kiüresítő törvényt!

A pedagógusok mellett álltak ki a Párbeszéd politikusai (Képernyőfelvétel: Párbeszéd / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük Novák Katalint, a családok érdekében ne írja alá a pedagógussztrájkot kiüresítő törvényt! Ezzel a mondattal kezdődik az a közlemény, amelyet a szülőket összefogó szervezet juttatott el szerkesztőségünkbe.

Az oktatási kérdések iránt érdeklődő önkéntes szülők által az oktatás gyermekközpontú, szakmai alapokon nyugvó megújításának céljával létrehozott szervezet szerint a Parlament által ma, vagyis kedden elfogadott, T/27-es törvényjavaslat nemzeti közneveléssel összefüggő kiegészítő szabályai kiüresítik a pedagógusok munkabeszüntetéséhez való jogát.

Így a módosítás érinti az elégséges szolgáltatást: nem maradhat el tanóra az érettségi előtt álló osztályokban, de nem szenvedhet csorbát a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátása sem. Más esetben a tanórák 50 százalékát kell megtartani, de folyamatos felügyeletet kell biztosítania az iskolának, lehetőleg az osztályok összevonása nélkül, a diák saját oktatási intézményében. A jogszabály szankciókat is tartalmaz arra az esetre, ha a munkavállaló nem a törvényben szabályozott sztrájkjogával él, hanem más okból tagadja meg a munkát.

A szülői szervezet felhívja a figyelmet, a sztrájk mint alapjog valós érdekérvényesítő ereje elengedhetetlen ahhoz, hogy a tárgyalások meghozzák a gyermekeink érdekét szolgáló eredményt.

A közlemény kiemeli, „a pedagógusok sztrájkjában szülőként nem a pillanatnyi kellemetlenségeket látjuk, hanem azt a szükséges alkotmányos érdekérvényesítő eszközt, amellyel elkerülhető, vagy legalább mérsékelhető iskoláink, óvodáink színvonalának a pedagógusok nem megfelelő anyagi és erkölcsi elismeréséből származó romlása.”

A szülői szervezet arra is kéri Novák Katalint, álljon ki azért is, hogy költségvetésben a pedagógusoknak ne csupán a más területek kiszolgálása utáni maradék jusson, hanem annyi, amennyit gyermekeink és az ország jövője valóban érnek és érdemelnek.