„Takarodjatok a telefonjainkból” – A lehallgatási botrány miatt tiltakoztak Budapesten

„Takarodjatok a telefonjainkból” – A lehallgatási botrány miatt tiltakoztak Budapesten

Demonstrálók a Fidesz Lendvay utcai székházánál (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ennek a kormánynak mennie kell, a lehallgatási botránynak pedig lesznek következményei – ezt ígérték az ellenzéki pártok felszólalói a hétfő kora esti demonstrációjukon. A szervezők szerint nagyjából ezren lehettek.

„Ne hagyjuk, hogy a magánéletünket is ellopják! Közös tiltakozás a lehallgatás ellen!” – ezzel a címmel zajlott hétfőn délután demonstráció Budapesten, a bő egy héttel ezelőtt kirobbant lehallgatási botrány miatt. Az ellenzéki pártok által szervezett rendezvény résztvevői a Terror Háza előtt gyülekeztek délután hat órakor, és fél hét körül indultak el a Fidesz Lendvay utcai székháza elé. Hét óra előtt nem sokkal értek oda, a kormánypárt épületénél az ellenzéki pártok politikusai szólaltak fel.

A menetet a „2022 Tovarisi konyec” feliratú molinóval vezették, amely mögött felsorakoztak az ellenzéki pártok aktivistái is zászlóikkal. A cirill betűs felirattal arra utaltak, hogy a lehallgatási botrány „a rendszerváltás utáni magyar politika legsötétebb fejezete, hiszen az újságírók, ellenzéki politikusok, üzletemberek, aktivisták lehallgatása a legkeményebb pártállami időket idézi”.

Demonstrálók a Fidesz Lendvay utcai székházánál (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Gyenes Szilárd – akinek a telefonszáma szerepelt a kiszivárgott Pegasus-iratokban – a demonstráción azt bírálta, hogy ilyen 2021-ben az Európai Unióban előfordulhat. Azt kérte egyúttal az emberektől, hogy ne féljenek, mert nincs mitől félni.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint ez megtörténhet bárkivel. – Egy megfigyelő államban élünk, ahol a magánéleted legféltetettebb titkaiba is beleláthatnak, csak azért mert nem értesz egyet a rendszerrel – mondta. – Ennek a kormánynak le kell most azonnal mondania – követelte a politikus, majd a tömeg skandálni kezdte, hogy „Mondjon le!”.

Donáth Anna (Momentum) a Fidesz Lendvay utcai székházánál 2021. július 26-án (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

A DK-s Arató Gergely a színpadon arról beszélt, a megfigyelési ügy tétje, hogy „elveszik-e az életünket”, az álmainkat, a titkainkat. Az az ország – mint mondta – nem felel meg az európai értékeknek, amely megfigyeli a saját állampolgárait, ez az út kivezet Európából. A tét tehát szerinte az, hogy Orbán vagy Európa. Azt mondta, addig nem nyugszanak, amíg meg nem tudják, hogy kik rendelték meg a megfigyeléseket és lesznek következmények.

Az LMP-től Tetlák Örs azt mondta, már egyikünk sem lehet biztos, hogy éppen kinek a telefonján matatnak valamit. Majd ő is azt mondta, hogy „ennek a kormánynak mennie kell”, a demonstrálók ekkor ismét belekezdtek abba, hogy „Mondjon le!”.

A Jobbiktól Z. Kárpát Dániel úgy fogalmazott a kormánypártra utalva, hogy „fiatal demokratákból öreg bolsevikok lettek”. Beismerő vallomásnak nevezte, hogy a fideszesek nem voltak ott a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén, ahol tisztázhatták volna az ügyet. Az ítéletet felettük viszont nem a pártok, hanem az emberek fogják kimondani jövő tavasszal. – Takarodjatok a telefonjainkból, takarodjatok a levelezésünkből – üzente a politikus.

Az MSZP-s Bárándy Gergely azt a kérdést tette fel, hogy mi jön majd a lehallgatás után? Becsukják az embereket a börtönbe? Azt is hangsúlyozta, hogy 2022-ben elszámoltatás lesz és akik ezt tették, nem ússzák meg büntetlenül.

A Párbeszédtől Dorosz Dávid a színpadon a szájához emelte a telefonját, majd így mondta: „Viktor, nektek lefőtt a kávé, '22-ben ennek ára lesz”.

Pálinkás József a Fidesz Lendvay utcai székházánál 2021. július 26-án (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Pálinkás József szerint nyilvánvalóvá kell tenni, hogy „ez így tovább nem folytatódhat”. Orbán Viktor és kormánya visszatért a terror eszközeihez: lehallgatnak, megfigyelnek és megfélemlítenek embereket. – Senki nincs biztonságban, mert mindenkinek hozzájuthatnak a titkaihoz – közölte. A volt akadémiai elnök beszédét egy rövid időre megszakította a momentumos Hajnal Miklós, a rendezvény moderátora, mert valaki a tömegből rosszul lett, így orvost kértek hozzá. Mint később kiderült, egy rendőrről volt szó.

Lukácsi Katalin azt skandáltatta a tömeggel, hová kívánják Orbán Viktort jövőre, a demonstrálók pedig egyből belekezdtek, hogy „Börtönbe! Börtönbe!”.

Nem sokkal nyolc óra előtt Hajnal Miklós azt kérte a tüntetőktől, hogy „legközelebb töltsük meg a Kossuth teret is, mert ezt a kormányt erővel lehet legyőzni”. Majd hivatalosan is bejelentette, hogy a rendezvény véget ért.

A lehallgatási botrány miatti tüntetés szónokai (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)
A lehallgatási botrány miatti tüntetés (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)
Demonstrálók a Fidesz Lendvay utcai székházánál (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)
Vonulnak a lehallgatási botrány miatt tüntetők a Terror Házától a Fidesz székházához (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)
Vonulnak a lehallgatási botrány miatt tüntetők a Terror Házától a Fidesz székházához (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)
A lehallgatási botrány miatti tüntetés Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)
A lehallgatási botrány miatti tüntetés Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)
A lehallgatási botrány miatti tüntetés Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)
A lehallgatási botrány miatti tüntetés Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Fizessen elő a Magyar Hangra!

„Ne kelljen újra bizonyítani, ki a jó hazafi” – Magyar Hang-ajánló

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom