Adótitokra hivatkozva nem mondják el, talált-e valamit a NAV Antall Péteréknél

Adótitokra hivatkozva nem mondják el, talált-e valamit a NAV Antall Péteréknél

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára felszólal a lakástakarékpénztárakról szóló törvény módosítását célzó javaslat vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. október 16-án (MTI Fotó: Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Adótitok″ – erre hivatkozva nem hajlandó közölni a kormány, hol tart az Antall József Tudásközpont Alapítványnál indult NAV-vizsgálat, derül ki Tállai András államtitkár által jegyzett válaszból, amely az LMP-s Ungár Péter képviselő kérdésére született. Az írásbeli kérdést és az arra érkezett reagálást az ellenzéki párt sajtóosztálya küldte el szerkesztőségünknek.

Ungár eredetileg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez intézett megkeresést azt követően, hogy napvilágot látott: már tavaly átlagosan havi bruttó 6,9 millió forintot keresett Antall Péter, a közpénzből működő AJTK igazgatója, másfélszer többet, mint egy évvel korábban. A beszámolókból az is kiderül – idézte fel írásbeli kérdésében az ellenzéki képviselő –, hogy az AJTK vezetése évente 15-20 külföldi munkautazást bonyolított, és ezeken rendszerint luxushotelekben szálltak meg, valamint sok magáncélú szolgáltatást is igénybe vettek közpénzen. „Az alapítvány ügyeit a családi kapcsolatok is bonyolítják, mivel rokonok vagy azok cégei megbízásokat és fizetést kapnak a Tudásközponttól” – emlékeztet levelében a képviselő.

Bár a tudásközpontot a Miniszterelnökségen keresztül finanszírozzák az adófizetők, a válaszok mégsem Gulyás Gergelytől, hanem Varga Mihály pénzügyminiszter megbízásából Tállai András államtitkártól érkeztek. „Az írásbeli kérdésben kért információ nem minősül az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény és az adózás rendjéről szóló törvény szerinti, NAV által kezelt közérdekű adatnak, illetve közérdekből nyilvános adatnak, hanem az adótitok körébe tartozik” – írta reagálásában Tállai András.

Ahogy arról a Direkt36 tényfeltáró cikke nyomán lapunk is beszámolt, tíz év alatt több mint négymilliárd forinttal támogatta a kormány az Antall József Tudásközpont (AJTK) nevű alapítványt, amelynek vezetője Antall Péter, a néhai miniszterelnök fia. A pénzből jutott luxusutakra, valamint bruttó 4,6 millió forintos fizetésre is. Kiderült, Antall Péter juttatásai a Tudásközpontnál eltöltött időszakban meredeken emelkedtek: míg 2013-ban még havi átlag 719 ezer forintot keresett, addig 2019-ben – ekkori a legutolsó ismert juttatása – már havi átlagban bruttó 4,6 milliót kapott. A portál tárta fel azt is, hogy az AJTK egyfajta családi üzletként is működik Antall Péter számára. A felesége az intézet igazgató-helyettese, és ott dolgozik a feleség ikertestvére is. A feleség két vállalkozása is szerződésben áll az intézettel.

A cikk szerint járvány előtt évi 15-20 külföldi utazást bonyolított Antall Péter a kollégáival, és ezeken rendszerint pazar hotelekben szálltak meg, például az ausztráliai Ayers-szikla, az isztambuli Hagia Szophia, a New York-i Central Park vagy éppen a washingtoni Fehér Ház közvetlen közelében. 2019-ben az USA legmagasabb felhőkarcolói közül kettőben is megszálltak az AJTK utazó delegációi. Az utazásokra évente több tízmillió forint ment el. A Direkt36 által megszerzett belső iratokból kiderül, hogy időnként közpénzből számolták el olyan kirándulások költségeit is, amelyek nem voltak részei a hivatalos programnak.