Tállai András: Gyurcsányék a válságban elvettek a nyugdíjasoktól, a mostani kormány viszont ad nekik

Tállai András: Gyurcsányék a válságban elvettek a nyugdíjasoktól, a mostani kormány viszont ad nekik

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára felszólal a lakástakarékpénztárakról szóló törvény módosítását célzó javaslat vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. október 16-án (MTI Fotó: Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvánnyal járó válság nehezen érinti a nyugdíjasokat is, nem csak lelkileg és fizikailag nehéz ez a mostani helyzet nekik, ezért a kormány visszaállítja a 13. havi nyugdíjat, a jogosultak 2021 elején negyedhavi juttatással számolhatnak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tállai András államtitkár. Eszerint az április 6-án bejelentett csomag nem 53. heti – ahogy azt Orbán Viktor bejelentéséből, és az abban szereplő 280 milliárd forintból sejteni lehetett –, hanem valóban 13. havi nyugdíjat jelent.

A kormány négy lépcsőben építi vissza a kormány a 13. havi nyugdíjat. Elsőként 2021 februárjában érkezik pénz ilyen címen a nyugdíjasokhoz, akkor negyedhavi összeget kapnak kézhez, ez összesen körülbelül hetvenmil­liárd forint jelent. 2022 elején félhavi összeg jár majd a nyugdíjasoknak extra juttatásként, ezután a 2023-as kifizetés háromnegyed havi summának felel majd meg, 2024-ben a folyamat a végére ér, akkor a havi nyugdíj teljes összege eljut minden jogosulthoz.

A 13. havi nyugdíj kapcsán Tállai András hangsúlyozta, az intézkedés pontos képet ad a kormány válságkezelési elképzeléseiről. – Krízis idején nem megszorításokra, nem a lakosság megsarcolására van szükség. Olyan helyzetet kell teremteni, hogy a gazdaság talpra állhasson, a társadalom anyagi helyzete pedig ne roggyanjon meg – tette hozzá. Az intézkedés legfontosabb üzenetét pedig eképpen foglalta össze: „Gyurcsányék a válságban elvettek a nyugdíjasoktól, a mostani kormány viszont krízis idején is ad a nyugdíjasoknak”.

A Portfolio.hu-n megjelent véleménycikkben Farkas András nyugdíjszakértő arról írt: egy tényleges 13. havi nyugdíj visszahozatala önmagában is semmissé teheti a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében eddig tett, sok szenvedést okozó, mégis elkerülhetetlenül szükséges erőfeszítések eredményeit, miközben valójában nem is biztos, hogy erre a megoldásra lenne szükség.