Hosszú halogatás után megszavazta a parlament Finnország NATO-csatlakozását

Hosszú halogatás után megszavazta a parlament Finnország NATO-csatlakozását

A Finn Köztársaságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló szavazás eredménye a kijelzőn az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. március 27-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

182 igen és 6 nem mellett támogatta az Országgyűlés a hétfő délutáni szavazáson Finnország NATO-csatlakozását. Ahogyan azt a kormány már előre közölte, Svédországról nem szavaztak, holott a most benyújtott és elfogadott, a finneket érintő szöveg indoklásában még az szerepel, hogy „Magyarország kezdetektől fogva pozitívan viszonyult a két ország csatlakozásához”. Igaz – ez is olvasható a szövegben – „azzal a feltétellel, hogy Törökország vonatkozó érzékenységeit teljességgel figyelembe kell venni”. Márpedig Törökország nem áll támogatóan a svédekhez, miután Stockholm még nem adta ki Ankarának azt a mintegy 120 „terroristát”, akiket Törökország követel. A Mi Hazánk hat képviselője nyomott nemet, 12-en pedig nem szavaztak.

Érdekes módon akkor jelentette be a Fidesz, hogy csak a finn csatlakozásról szavazhat a parlament, amikor a törökök is ezt közölték. Az ellenzéki pártok (a Mi hazánk kivételével) már hónapok óta sürgették a szavazást, mindkét országról.