Tanáraikért virrasztanak a diákok

Tanáraikért virrasztanak a diákok

Diákok virrasztanak pedagógusaikért (Fotó: Dévényi István / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap este hét órától hétfő reggel kilencig, a második tanóra kezdetéig virrasztanak a fővárosi diákok tanáraikért négy fővárosi iskolánál. Az esemény egyik szervezője szerint a diákok az éjjeli akcióval a tanáraikat szeretnék bátorítani, hogy álljanak ki magukért és sztrájkoljanak, amíg nem történik változás az oktatásban.

A budapesti Szent István Gimnázium kapujához nem sokkal 19 óra előtt érkeztek az első virrasztó diákok, köztük Gajzágó József, aki a Diákok a Tanárokért mozgalom tagjaként részt vett a szervezésben. Mint elmondta: a virrasztás ötlete nem a pénteki diáktüntetésen született meg, hetekkel korábban kitalálták, hogy ezzel is megpróbálják felhívni a nyilvánosság figyelmét az oktatás súlyos gondjaira, egyben a tanáraiknak is üzennek, hogy álljanak ki magukért, és persze a diákjaikért is.

– Nem mindannyian maradunk itt végig, mert van, akit nem engedtek el egész éjszakára a szülei, de több tanár is csatlakozik majd hozzánk, és a másik három iskolánál, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumnál, az Óbudai Gimnáziumnál és a Kodály Zoltán Gimnáziumnál is hasonló a helyzet. A Szent István Gimnázium az ország egyik legjobb sulija, de itt is érezzük a bajokat – legutóbb például a kréta fogyott el – magyarázza Gajzágó József, majd frissen érkezett társaival nekiáll molinót írni.

A kartonpapírcsíkon lassan kirajzolódik az „Állj ki magadért!” felirat, épp ekkor érkezik az első két pedagógus is a gimnázium főbejáratához. Aztán egy autó, amelynek sofőrje dudálással köszönti a fiatalokat. Visszaintegetnek, a kép idilli. Csak nem úgy.