„Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogyan”

„Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogyan”

A noÁr és a Tanítanék mozgalom tartanak közös szolidaritási koncertet és tüntetést a sztrájkoló és polgári engedetlenséget választó tanárok mellett 2022 április 1-jén. (Fotó: Koncz Tamás/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tanítanék és a noÁr Mozgalom április 1-én este hat órától szolidaritási koncertet és tüntetést szervezett a Kossuth térre. Többek között Punnany Massif, a Belmondo és a Ricsárdgír lépett fel a lelkes, többezres, főleg fiatalokból álló közönség előtt, de felcsendült egy ukrán népdal is. Az ingyenes koncert nemcsak a sztrájkhoz való joguk elismeréséért küzdő tanárok melletti kiállás volt, hanem egyben adományt is gyűjtöttek a pedagógusok sztrájkalapjához. 

Helyszínen lévő tudósítónk szerint a tüntetéssel egybekötött koncert elejére, a rossz idő ellenére egy-két ezren gyűlhettek össze a téren, az első felszólaló Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója volt. – Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogyan – mondta. A tanárokért állnak ki, erre valamint a sztrájkalap támogatására kért a szervező NoÁr mindenkit. Az Amnesty International és a PDSZ önkéntesei gyűjtöttek számukra, mivel óriási kiesést jelentett a sztrájkoló tanároknak minden egyes nap.

Zenélt Hajdu Erik, majd Molnár Áron előadta a Ne félj című számát. NoÁr arra emlékeztette a közönséget, hogy az iskolás gyerekek között már a harmadik leggyakoribb szitokszó a migráns, „április 3-án ez ellen is tehetünk a szavazással”. 

– Szabad ország, szabad oktatás! Nincs tanár, nincs jövő! Nincs pénz, nincs tanítás! – Skandáltatta a tömeggel egy diákcsapat perceken keresztül, egyre hangosabban. Két szám között arra is felhívták a figyelmet, hogy támogatói jegyet is lehet venni. 

Nincs hová hátrálni 

– Január óta próbált egyeztetni a PSZ és a PDSZ a kormánnyal, nem a szakszervezeteken múlt, hogy sztrájkig jutottak – mondta Kamrás Orsolya a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől (PDSZ). – 2021 októbere óta nyolcszor is egyeztettek a kormánnyal – folytatta. Egyetlen eredménye, hogy mostanra óriási támogatottságuk van a tanároknak, február 11-e óta nincs olyan nap, hogy ne lenne sztrájk vagy polgári engedetlenség. 

Szomorú adatnak nevezte, hogy a végzett pedagógusoknak alig egyharmada helyezkedik el a szakmában, de egy részük gyorsan elhagyja a pályát. Arról is beszélt, hogy nincs hiány a megfélemlítésben: jogtalanul csökkentették a fizetéseket. De nem hagyják magukat, megteszik a jogi lépéseket és ha kell, nyilvánosságra hozzák a jogtalanul eljáró munkáltatókat. A sztrájkot csak felfüggesztették, nem hagyják abba, sok múlik a következő kormány hozzáállásán. Végül elmondta, nincs hová hátrálni, ezért csak akkor lesz vége a tiltakozásnak, ha írásban kapnak ígéretet követeléseik teljesítésére.

A KSH szerint a magyar átlagbér bruttó 467 ezer, ezt egy tanár egyetemi diplomával, 20 év tanítás után sem éri el. NoÁr arról beszélt, hogy amikor 4 éve leforgatták az első Tanítani akarunk klipet, simán beengedték őket az iskolákba. Ma négy állami iskolából egy sem adott helyszínt.

A koncertbe Lovasi András egy videófelvételen jelentkezett be. 

A Wesley Iskola kórusa után bejelentették, hogy már 5,7 millió forint jött össze a program támogatói jegyeiből, ez mind megy a sztrájkalapba. 

Tudósítónk szerint rengeteg volt a fiatal, és feltűnt a sorok között egy ukrán zászló. Lehettek vagy négy-ötezren is a téren, egy tanárnő és két tanítványa, bár külön érkeztek, a tömegben egymásra akadtak. Ment a skandáltatás: Mit nem akarunk? Buta országot! Fizessétek ki a tanárainkat! Munkatársunk szóba elegyedett Ágnessel, akinek tanár a férje, és 11 unokája van. – Ki akarok állni az ő jövőjükért és a tanárokért, ezért is vagyok itt – jelentette ki. Eszti, a diáklány pedig arról beszélt: nagyon szurkol a tanárainak, és eljön a tüntetésekre – csak ilyen keveset tehet értük, de ezt megteszi. Büszke rájuk, amiért kiállnak magukért, de a saját tanárain is látja, milyen fáradtak.

Eközben felszólalt Duda Éva noÁr-társalapító, aki szerint jó ennyi fiatal, vidám tettre kész embert látni, nem manipulált szobanövényeket. Ehhez szabad oktatás kell.

„Nincs hatalmad felettem”

– A tanárok legyenek megbecsült és megfizetett tagjai a társadalomnak. A tűzoltó ne taxizzon munka után, az otthonápolóknak ne kelljen öt forintért „vekengeniük”, a táncművésznek ne kelljen bolti eladóként dolgoznia – sorolta. A politikusoknak pedig azt üzente: „ti vagytok értünk, nem mi értetek. És azokat is képviselitek, akik nem rátok szavaznak”.

A következőkben egy diákszónok mondott köszönetet a tanároknak a kiállásért. Szerinte tűrhetetlen a kormány lekezelő stílusa, ahogy a tanárokkal bánik, miszerint majd a választások után visszatérnek a kéréseikre. – Mi változást akarunk. Nem hisztizünk, azt akarjuk, hogy fizessétek ki a tanárainkat! – hangzott el a színpadon.

Simkó Edit történelemtanár – aki a polgári engedetlenséget egyedül kezdte el – egy ideje már nem tanít, mert polgári engedetlenséget folytat, miután elvették tőle tantárgyait. Arról is beszélt, hogy ő nem hős, csak egy állampolgár, akinek kötelessége szólni, ha elveszik a jogait. Házi feladatot is adott a „gyerekeknek”: el kell menni szavazni vasárnap, mert meg kell üzenni a hatalomnak, hogy „nincs hatalmad felettem” – üvöltötte együtt a diákokkal.

Majsai-Nyilas Tünde színművész egy menekült ukrán tanárnővel, Ljudmillával és egy hétéves kislánnyal énekelt el egy ukrán népdalt.

– Putyin agresszor, Ukrajna letámadása undorító – mondta noÁr. Putyin nevének hallatán óriási fújolás tört ki téren. Majd NoÁr mindenkit a szombati, Ukrajna melletti tüntetésre hívott. Az SZFE elpusztítását is dühösen, fújolva kommentálták. – Nem akarok olyan országban élni, ahol a hatalom egyeztetés nélkül foglal és ver szét egyetemet – mondták együtt noÁrral.
 

A szolidaritási koncerten és tüntetésen fellépett a Punnany Massif, a Belmondo, Azahriah, a Ricsárdgír,  a Deep Glaze, a  Platon Karataev, a Csíkszerda kórus, a Tudás Hatalom, Agócs Márton és a Damara zenekar, Kemény Zsófia és Szép Gergely egy-egy slam előadással készült, valamint fellépett Molnár Áron, aki a szóló számai mellett Falusi Mariannal közösen adja elő a LOVEMBTQIA+ című számot.

Beszédet mondott többek között Nagy Ervin színművész, Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, Rainer-Micsinyei Nóra színművész és noÁr nagykövet, Kamrás Orsolya a PDSZ-től, illetve a Fridays For Future, az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság és a Diákok a tanárokért szervezetek képviselői.

Mi a helyzet a sztrájkkal?

Az új kormány megalakulásáig felfüggeszti a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a tanárok március 16-án induló, határozatlan ideig tartó sztrájkját – jelentették be pénteken. az érdekvédők a választások után kialakuló új helyzet miatt döntöttek így. Ugyanis az április 3-ai országgyűlési választások után az új kormány megalakulásáig korlátozott jogkörökkel rendelkező ügyvezető kormány fog működni, így a sztrájktárgyalások nem tudnak érdemben folytatódni.