Targoncával kapta le egy vállalkozó a Fidesz óriásplakátját a szerkezettel együtt Berettyóújfaluban

Targoncával kapta le egy vállalkozó a Fidesz óriásplakátját a szerkezettel együtt Berettyóújfaluban

A szóban forgó plakáthely Berettyóújfalu központjában

Fotó: Googlemaps.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly vita kerekedett egy fideszes plakát miatt a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluban a kormánypártok és az ellenzék között. Egy ingatlantulajdonos ugyanis saját kezével bontotta le a portáján álló óriásplakát-szerkezetet, miután – állítása szerint – fideszes aktivisták a távollétét kihasználva a portájára behatolva felragasztották Vitányi István országgyűlési képviselőjelölt óriásplakátját.

A szóban forgó plakáthely a 15 ezer lakosú Berettyóújfalu belvárosában, a főutcán, a térség ütőerének számító 47-es főút mentén található – közvetlenül egy másik plakáthely mellett. Az ekörül kialakult konfliktus azonban korántsem szokványos még választási hajrában sem. Tudniillik, a szóban forgó óriásplakáthely egy helyi, italkereskedelemmel foglalkozó vállalkozó ingatlanán található. A plakát szerkezete viszont nem az övé, hanem egy másik, korábban autószalont működtető vállalkozóé, így nagy hálózathoz sem tartozik. Erre került fel a térség erős fideszes emberének, a jelenleg is országgyűlési képviselő Vitányi Istvánnak az óriásplakátja néhány nappal ezelőtt. Az ingatlantulajdonos azonban észlelvén ezt eltávolította a hirdetést egy targoncával az egész szerkezettel együtt.

Ezért ment neki a kormánypárt helyi szervezete az ellenzéki jelölt Szántai Lászlóval szimpatizáló vállalkozónak. Mint írták, fénykép bizonyítja, hogy a „rongálást szánt szándékkal követték el”, nevesítették is a vállalkozót – ellenzéki aktivistának nevezve őt. Emellett felszólították Vitányi kihívóját, Szántai Lászlót az „aktivistái megfékezésére” és a plakát eredeti állapotának visszaállítására.

A polgármester is beleállt az ügybe

A kormánypárt közösségi oldalon megjelent bejegyzését Muraközi István fideszes polgármester is megosztotta, Lenin-fiúkat, vandál plakátrongálást emlegetve. Felidézte, hogy emlékei szerint 2018-ban békésen megfért egymás mellett Vitányi és az akkori ellenlábasa, illetve egy évvel később ő maga, illetve és az ellenzéki kihívója a választási kampány során. Egyebek mellett azt is írta, hogy „most válik világossá, miért emlegetnek lámpavasat, IFA-platót, vagyonelkobzást”.

Szívesség az autókereskedőnek

A bejegyzése alatt szólalt meg a plakáthelyet lebontó vállalkozó – mondván „muszáj reagálnia”, és leírta a történteket a saját szemszögéből. Eszerint 20 éve egy helyi autószalon-tulajdonos kérte tőle, hogy elhelyezhesse óriásplakátját az udvarán a kereskedése népszerűsítése céljából. Ehhez elmondása szerint ingyen járult hozzá. Azóta több alkalommal is volt rajta különböző témájú hirdetmény, ami őt nem zavarta.

„Hogy most mi változott? Talán most telt be a pohár. Megelégeltem a Fidesz gátlástalan hazugságait”. Majd leírta, hogy az autóban ülve minden rádiócsatornákon félóránként mondják a hírekben, hogy Márki Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje „magyar katonákat küldene a háborúba”, de este az eredeti szöveg meghallgatásakor kiderült számára, hogy „egész nap hazugságot sugároztak, lejáratása, gyűlöletkeltési céllal” – írta.

A vállalkozó ezért közölte a plakát tulajdonosával, hogy nem szeretné, ha idén fideszes hirdetés kerülne a felületre, inkább vigye el a plakátját. Elmondása szerint néhány nap múlva mégis megjelent nála egy fideszes aktivista, hogy szeretné felhelyezni a hirdetményüket. Ehhez a vállalkozó nem járult hozzá.

Ennek ellenére – szavai szerint a „legnagyobb meglepetésére” – múlt pénteken megjelent a plakáthelyen a hirdetés. – Előző nap nem voltam Berettyóújfaluban. A fideszes aktivisták bejöttek az udvaromra a tudtom és engedélyem nélkül – jelentette ki. Állítása szerint aztán beszélt is a plakát tulajdonosával, aki szavai szerint szintén nem tudott a jogellenes behatolásról, sem a ragasztásról – írta.

Az italkereskedelemmel foglalkozó vállalkozó erre azonnal felbontotta a másik vállalkozóval a 20 éves szóbeli megállapodást, és maga vette le a plakáttartót. A bejegyzése szerint a nagyjából kétmázsás szerkezetet, sérülésmentesen targoncával emelte le, majd a földre fektette. Azt is írta, hogy akár fel is jelenthetik, de szerinte nem fogják, mondván „nekik más, bevált módszereik vannak”.

Folytatódó adok-kapok

Muraközi István polgármester – miután több közéleti személyt is megszólított – bejegyzése alatt megszólalt Szántai László, az ellenzék képviselő-jelöltje is, akinek hirdetése látható az ingatlanon található másik plakáthelyen. Szántai arról írt, hogy szerinte a városvezető „összevissza vádaskodik, kapkod”, olyan dolgokkal próbálja őt összefüggésbe hozni, melyekhez semmi köze. Az is írta, hogy a plakátja kihelyezéséhez engedélyt, sőt szavai szerint felkérést kapott. Muraközi úgy reagált, hogy Szántai – aki önkormányzati képviselő is – lehetőséget kapott a lakóktól, hogy képviselje érdekeiket az önkormányzatban, mégis tovább akar állni, „cserben hagyva a választókerületének polgárait”.

A leszedett plakátért azóta sem ment érte senki. Helyiek szerint a szerkezet ma reggel is a földön hevert.