Tárgyalást kér Orbán Viktortól az önkormányzatok nevében Gémesi György

Tárgyalást kér Orbán Viktortól az önkormányzatok nevében Gémesi György

Fotó: Facebook/Gémesi György

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetője – derült ki a szervezet Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményéből. Gémesi emlékeztetett Orbán április 13-i, polgárok millióinak szétküldött levelére, melyben a miniszterelnök megígérte, hogy pártállástól függetlenül minden magyar számíthat a kormány támogatására. Ugyanezt kérte a MÖSZ elnöke az önkormányzatok nevében is, hozzátéve, hogy a településvezetők döntő többsége párton kívüli, de a lakóközösségért elkötelezetten dolgozik.

Gémesi rámutatott, hogy nem csak a 2022-re tervezett központi költségvetés számait írta felül az élet, az infláció és a nem tervezett kiadások miatt, de a helyi szintű büdzséket is: dinamikusan nőnek az építési költségek, egyre drágább az energia és az élelmiszer, ami kihat a közétkeztetés árára is.

Ugyanakkor a központi büdzsében egyre több a települési szintű adóbevétel, miközben az önkormányzatok állami támogatása reálértéken tovább csökkent – mutatott rá a MÖSZ elnöke. Gémesi a fideszes Cser-Palkovics Andrásra is hivatkozik: a székesfehérvári polgármester ugyanis maga beszélt arról, hogy a nagyvárosok működtetése „egy percig sem értelmezhető” a helyi iparűzési adó bevételei nélkül.

Levele végén Gémesi György arra kéri Orbán Viktort, hogy mielőtt kiigazítanák a központi költségvetés számait, a kormány üljön le tárgyalni a települések igényeiről is, és tekintsék valóban partnernek az önkormányzatokat. Az üzenetet elküldték Pintér Sándor belügyminiszternek és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek is.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – A vert sereg