TASZ: A semmiért vagy bagatell vétségekért állított elő fiatalokat a rendőrség

TASZ: A semmiért vagy bagatell vétségekért állított elő fiatalokat a rendőrség

Diáktüntetés (Fotó: Momentum Mozgalom / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aránytalan volt a rendőrség reakciója a szerdai, budapesti tüntetés eseményeire a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint. Öt embert állítottak elő hivatalos személy elleni erőszak miatt, de mint a szervezet kiemelte: közülük négyet később nem ezzel gyanúsították meg, hanem a maszkviselési tilalom megszegésével.

– Sem az indulatos skandálás, sem a bejelentés hiánya nem teszi jogellenessé a szerdai tüntetést, amely a miniszterelnök hivatalának otthont adó Karmelita kolostor előtt végződött, és ahol a rendőrök könnygázt vetettek be, és több embert előállítottak – írta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) gyülekezési joggal foglalkozó szakértője a szervezet 444-en megjelenő blogján.

– A rendőrségnek ugyanolyan kötelezettsége van minden békés tüntetéssel kapcsolatban, akár be van jelentve, akár nincs: biztosítania kell. A bejelentés elmaradása mindössze annak az egyetlen személynek a szabálysértési felelősségét alapozza meg, akinek szervezőként be kellett volna jelentenie a tüntetést – szögezte le a TASZ jogásza, Hegyi Szabolcs a bejegyzésben.

A TASZ jogi megfigyelői a bejegyzés szerint végig a helyszínen tartózkodtak. Hegyi Szabolcs írása szerint a gyűlés még békés volt, amikor a rendőrség jogellenesnek nyilvánította azt, vagyis ekkor még nem is volt ok arra, hogy feloszlassák a gyűlést. Később a kordondöntés már okot szolgáltatott volna erre, de a rendőrség reakciója ekkor is eltúlzott volt a jogász szerint.

Amikor a tüntetők elkezdték elbontani Színház utca felőli kordonsort, szembe találták magukat a rohamrendőrökkel, akik némi dulakodás után könnygázt és tonfát vetettek be, hogy visszaszorítsák a tüntetőket. A rendőrök eközben berántottak pár embert a kordonsor mögé, és hátul a földre teperve megbilincselték őket. Később maszkviselés miatt igazoltattak diákokat, mivel a gyülekezési törvény tiltja a maszk viselését, ám a TASZ szerint ez önkényes volt, mert csupán néhány, véletlenszerűen kiválasztott embert emeltek ki a tömegből, és a diákok a könnygáz elleni védekezés miatt takarták el az arcukat.

A TASZ szerint aránytalan volt a rendőrség reakciója. Öt embert állítottak elő hivatalos személy elleni erőszak miatt, de mint a szervezet kiemelte: közülük négyet később nem ezzel gyanúsították meg, hanem a maszkviselési tilalom megszegésével.

– Sőt, azt a fiatalkorút, akinek közelről a fejére fújták a könnygázt, és akit a legdurvább erőszakkal tepertek le és bilincseltek meg, gyanúsítás nélkül engedték el. Neki előállítása egész ideje alatt nem engedték meg azt sem, hogy találkozzon a szüleivel – írta Hegyi Szabolcs.

A TASZ szerint igazán súlyos erőszakot a rendőrök alkalmaztak, nem a tüntetők. – Könnygáz közvetlen közelről fejre fújva, tonfa, bilincselés a kövön, órákig tartó előállítás a semmiért vagy bagatell vétségért, mindez fiatalkorúakkal és fiatal felnőttekkel szemben, akik nem rendőrökre támadtak, hanem pár kordonelemet döntöttek le – sorolta a bejegyzésben a TASZ jogásza.

A kordondöntés megalapozhatta volna ugyan az oszlatást, de mivel nem a rendőrökre támadtak a tüntetők, a reakció így is aránytalan volt: nagyrészt fiatalokból álló tüntetőkkel szemben alkalmazott azonnal könnygázt és tonfát a rendőrség. 

A rendőrség szerda esti közleményében azt állította: a Karmelita Kolostornál rendőrökre támadtak, közülük öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást. A további elkövetők azonosítása folyamatban van.

Címkék: tüntetés, TASZ, könnygáz