Eddig titkolták, a kórházi járványok 79 százalékát a koronavírus okozta 2020-ban

Eddig titkolták, a kórházi járványok 79 százalékát a koronavírus okozta 2020-ban

Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 2021 őszén fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) az előző évekre vonatkozó, kórházi fertőzésekről szóló jelentéseikért. Érdemi választ nem kaptak, ezért pert indítottak az adatokért – írja a TASZ lapunknak eljuttatott közleményében. 

Mint írják, a per hatására varázsütésszerűen megjelentek a kért jelentések az NNK oldalán, így most először képet kaphatunk a kórházakban megjelent koronavírus-járvány mértékéről. Így közzétették a másfél éve titkolt, 2019-es kórházi fertőzéses jelentést, valamint a 2020-as adatokat is. Ez utóbbi különösen fontos, mert már azt is tartalmazza, hányan kapták el kórházban a koronavírust. 

A jelentésből kiderül, hogy 429 koronavírus-járvány tört ki az egyes ellátóhelyeken, és ezekben 9847 ember fertőződött meg. Közülük 1752 fő el is hunyt, vagyis minden hatodik ember belehalt a kórházban elkapott fertőzésbe – olvashatók a részletek a TASZ blogján. 

A nem koronavírushoz kapcsolódó kórházi járványok száma 2019-hez képest nagyságrendileg azonos számú (2019-ben 137, 2020-ban pedig 112) volt, vagyis az összes kórházi járvány 79 százalékát koronavírus okozta, vagyis az emberek ott kapták el a betegséget, ahova gyógyulni mentek.

A jelentésekből annyi tehát egyértelműnek tűnik, hogy a koronavírus megjelenése jelentősen megnövelte a kórházi fertőzések számát. Ám a jelentés laikusok számára nehezen értelmezhető, ezért a részletes elemzés szakértők feladata lesz – tették hozzá. Szerintük az világos, hogy a magyar egészségügy nem tudja hatékonyan megvédeni a kórházakban kezelt embereket a fertőzésektől, ezért lenne elengedhetetlen, hogy megfelelően monitorozzák és közérthető módon, időben közzétegyék a kórházi fertőzéses adatokat.