TASZ: védje meg a választási iroda a kárpátaljaiak szavazati jogát

TASZ: védje meg a választási iroda a kárpátaljaiak szavazati jogát

Ukrán menekültek (Fotó: Nemes János / UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra kéri a Nemzeti Választási Irodát, hogy védje meg az Ukrajnából menekülő magyar állampolgárok választójogát.

Közérdekű bejelentéssel fordultunk a Nemzeti Választási Irodához, hogy védje meg az Ukrajnából menekülő magyar állampolgárok választójogát – tudatta közleményben a TASZ hétfőn. 

Mint írják: a háború elől menekülő választópolgárok között számosan lehetnek, akik levélben szavazásra regisztráltak, de már nem fogják tudni átvenni a szavazási levélcsomagot, mivel elhagyták otthonukat, más címet pedig a körülmények miatt nem tudtak megadni. Az is előfordulhat, hogy valaki éppen a háborús helyzet miatt nem regisztrálna levélszavazásra.

A civil szervezet hangsúlyozta: az NVI válaszáig is van megoldás azoknak a magyar választópolgároknak, akik Magyarországra menekültek: ők a szavazás napja előtt 25 nappal, azaz március 9-ig módosíthatják a kézbesítési adataikat a központi névjegyzékben, és kérhetik a levélcsomag személyes átvételét is kijelölt pontokon.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!