TASZ: Volt olyan intézmény, ahol a bentlakók digitálisan sem tarthattak kapcsolatot családjukkal

TASZ: Volt olyan intézmény, ahol a bentlakók digitálisan sem tarthattak kapcsolatot családjukkal

Idős asszony (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén nyáron kétszer is ombudsmanhoz fordult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), mert sérült a bentlakásos szociális intézményekben élő fogyatékos és idős emberek kapcsolattartáshoz való joga – írja a szervezet honlapján.

Mint írták, egyik beadványuk egy észak-magyarországi fogyatékos otthont érintett, ahol a lakók mintegy fele tart kapcsolatot családtagjaival, tehát sokan igényelték volna az alternatív lehetőségeket a látogatási tilalom alatt. Ez szerintük annak ellenére nem valósult meg, hogy az intézményben voltak digitális eszközök, amelyeket használhattak volna a kimaradó személyes kapcsolattartás pótlására. Végül az ombudsman megállapította, hogy az intézmény megsértette a lakók testi és lelki egészséghez fűződő jogát azzal, hogy nem biztosította a kapcsolattartást más módokon a lakók és a hozzátartozók között. Hiába küldött az intézmény a szülők kérésére fotót a gyermekükről, ez a gyermek számára nyilván nem jelent kapcsolattartást.

A másik beadványt egy pécsi szervezet adta be a segítségükkel. – Ebben arra hívtuk fel az alapjogi biztos figyelmét, hogy intézetben élő emberek alapjogait nemcsak szükségtelenül és aránytalanul korlátozták a járvány első hulláma alatt meghozott intézkedések, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozataiban foglalt jogkorlátozások észszerűtlenek is voltak. Bár az Alaptörvény veszélyhelyzetben egyszerűbbé teszi az alapjogok korlátozását, a kormány még különleges jogrendben sem korlátozhat jogokat önkényesen – szögezték le. Szerintük ugyan a kijárási és látogatási tilalom elrendelésekor azt kell szem előtt tartani, hogy a zárt intézetek a járvány gócpontjait jelentik, ám még ez sem jelenti azt, hogy ne kellene tiszteletben tartani a bentlakók jogait, miután csak így lehet elkerülni, hogy az extrém bezártság súlyos pszichés és mentális károkat okozzon.

Mint a TASZ javasolta, az izoláció miatti feszültségek oldására jó eszköz, ha az intézmény rendszeresen szervez kiscsoportos tematikus beszélgetéseket, ahol meg lehet beszélni a felmerülő nehézségeket. – A kinti szabadidős programoknak is nagy szerepük van a lelki egészség megőrzésében, például a foglalkozásokat – jó időben – a szabad levegőn is meg lehet szervezni – hangsúlyozták.

Egyébként jó példát is említettek: egy, a jogsegélyszolgálatukhoz forduló hozzátartozó elmondta, hogy hetente kétszer, biztonságos távolságot tartva személyesen is találkozhat demens édesanyjával az intézet kertjében. – Az érintésmentes találkozásra egy plexifallal elválasztott tér létrehozása is megoldás lehet – tette hozzá a TASZ.