Tatabányai kórház: 46 dolgozó kapta el a koronavírust

Tatabányai kórház: 46 dolgozó kapta el a koronavírust

Képünk illusztráció, az nem a tatabányai kórházban készült (Fotó: Glix.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Napi adatok szerint kilencvenhét munkatársunk esett ki a munkából, eredményükre még várunk. Negyvenhat igazolt fertőzött kollégánk van, közülük egy kap kórházi kezelést, lélegeztetőgépen kórházi dolgozó nincs” – vette észre a 444.hu a tatabányai Szent Borbála Kórház Facebookon közzétett közleményét.

Ez az a kórház, ahol áprilisban egy 41 éves beteghordó belehalt a fertőzésbe, majd Müller Cecília országos tiszti főorvos zárlatot rendelt el a vírus terjedése miatt. (Az elhunyt felesége az operatív törzsnek ellentmondva az RTL Klubnak azt nyilatkozta, hogy férjének nem volt alapbetegsége.)  És ez az a kórház, amellyel kapcsolatban megírtuk, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) április 28-i keltezésű határozata alapján – amelyet Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő osztott meg – akkoriban csak a betegek koronavírus-tesztelését rendelték el, az intézmény egészségügyi dolgozóiét nem.

Hiába a járvány, nem tesztelik az egészségügyi dolgozókat Tatabányán | Magyar Hang

Csak a betegek koronavírus-tesztelését rendelte el a tatabányai Szent Borbála Kórházban Müller Cecília országos tiszti főorvos, az intézmény egészségügyi dolgozóiét nem - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) április 28-i keltezésű határozatából, amelyet Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő osztott meg Facebook-oldalán. Az egészségügyi dolgozók számára műszakfelvétel előtt csak testhőmérséklet-monitorozást és önmegfigyelést rendelt el az NNK.

A kórház mostani közleménye szerint április 30-án megkezdték a munkatársak szűrését. „A sürgősségi, az intenzív osztály, sebészetek és műtő után tervszerűen naponta 300 főt szűrünk. Így mintegy öt nap alatt tudunk mindenkit tesztelni. A vizsgálatokat hétnaponta ismételjük, a holnapi naptól az első mintavételben résztvevők tesztelése folytatódik. A mintavétel során kollégáink megfelelő védőfelszerelést viselnek” – olvasható a bejegyzésben.

„Amint létszámhelyzetünk engedi az Országos Tisztifőorvos Asszonytól megkérjük az újranyitást. Vélhetően indulhatunk, amint megfelelő számú munkatársakkal rendelkezünk, azaz gyógyulásuk, vagy megfigyelésük után visszatérhetnek dolgozni”– írják a mostani posztban.

Azt is hozzáteszik, hogy a kórházi dolgozókkal párhuzamosan a betegeket is szűrik, és hazabocsátásuk után szakaszosan zárófertőtlenítik a kiürült osztályokat. A fertőtlenítéshez új adományokat – négy levegőfertőtlenítőt és három darab ózongenerátort – kaptak. Mindezekkel, és egy pályázaton elnyert UV-C sugárzással működő nagyteljesítményű robot segítségével haladnak kórteremről kórteremre és osztályról osztályra.