TEK: Folyamatosan értékeljük a kritikus infrastruktúrák veszélyeztetettségét

TEK: Folyamatosan értékeljük a kritikus infrastruktúrák veszélyeztetettségét

Képünk csal illisztráció! Magyarország és Szerbia közötti földgázvezeték mérőállomása Kiskundorozsmán (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Északi Áramlat ellen elkövetett feltételezett szabotázsakciók miatt Európa-szerte mindenhol növelték a kritikus infrastruktúrák biztonságát. Norvégiában már a hadsereget rendelték ki a fúrótornyokhoz. Magyarországon a Terrorelhárítási Központ folyamatosan monitorozza a gázrendszer biztonságát – tudta meg a Napi.hu.

Az Északi Áramlat gázvezetéken hétfőn észleltek szivárgást, majd kedden már a soha használatba nem vett Északi Áramlat 2. csöveinél is sérüléseket találtak a Balti-tengerben a svéd és dán hatóságok. Eddig összesen négy szivárgásról tudni. A Németországot és Oroszországot összekötő földgázvezetékeken keletkezett károkat vélhetően egy szabotázs okozta, amelyet az Európai Bizottság vizsgál, és szigorú válaszlépéseket ígért.

A hálózatot vélhetően robbanószerekkel rongálták meg szakértők szerint. Emiatt több ország is fokozta a biztonsági előkészületeket, óvintézkedéseket a kritikus európai gázinfrastruktúra védelme érdekében. Magyarország az ilyen berendezések védelme a Terrorelhárítási Központ feladata, amely a Napi.hu kérdésére közölte: „a Terrorelhárítási Központ folyamatosan elemzi és értékeli – a jogszabály előírásainak megfelelően – a kritikus infrastruktúrák veszélyeztetettségét. Arról is tájékoztattak, hogy egyelőre nem rendelkeznek olyan konkrét információval, amely alapján további fokozottabb védelmi intézkedések elrendelésére lenne szükség”.

A Napi.hu hozzátette: Magyarország most már az egész európai hálózat szempontjából kiemelt jelentőségűvé válhat: az orosz állami Gazprom szerdán közölte, egy elszámolási vita miatt leállíthatják az Ukrajnán keresztül Európába tartó gázexportot. Így lényegében egyedül a Török Áramlat Magyarországon keresztülfutó balkáni ága lenne orosz gázbetáplálási pont.

Norvégia beveti hadseregét, hogy megvédje olaj- és gázipari létesítményeit az esetleges szabotázsakcióktól, miután a Balti-tenger alatt gázt szállító orosz vezetéket megtámadták – közölte a norvég kormány szerdán a Reuters szerint. Norvégia jelenleg Európa legnagyobb gázszállítója és a világ egyik vezető kőolajszállítója. Több mint 90 tengeri olaj- és gázmezővel rendelkezik, amelyek többsége mintegy 9000 km hosszú gázvezeték-hálózathoz kapcsolódik – emlékeztetett a lap.