Telefonon bizonygatja a kormány, hogy Márki-Zay katonákat küldene Ukrajnába

Telefonon bizonygatja a kormány, hogy Márki-Zay katonákat küldene Ukrajnába

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump volt amerikai elnökkel folytat telefonbeszélgetést a Karmelita kolostorban 2022. január 18-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Kitört a háború Ukrajna és Oroszország között. Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltje magyar katonákat küldene a frontra – tájékoztatja telefonon a Fidesz a választókat. A 21-es körzetszámról érkező kéretlen hívásokkal szintet lépett a kormányzati propaganda. Mint ismert, az elmúlt napokban többen is azzal vádolták az ellenzéki politikust, hogy magyar katonákat küldene harcolni Ukrajnába, az Origo például ilyen címmel jelentetett meg egy cikket. Később tovább fokozták a támadást: a Kormányzati Tájékoztatási Központ hivatalos közleményében fogalmazott úgy, hogy „felelőtlennek tartjuk, és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére”.

Még Orbán Viktor is kitért rá, igaz – akárcsak az évértékelőjén – ezúttal sem mondta ki Márki-Zay Péter nevét. A miniszterelnök csütörtökön az első, a háborúval kapcsolatos megszólalásában úgy fogalmazott: „szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába”.

Márki-Zay Péter korábban az ATV-ben és a Gulyás Márton-féle Partizán műsorában is beszélt arról, hogy „Magyarország, hogyha nem Putyin ügynökeként működne, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget és támogatást megadhat Ukrajnának”. Gulyás Márton konkrét kérdésére, hogy katonai segítség is elképzelhető-e, a politikus úgy fogalmazott: „Hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is. De egyelőre erről szó sincs.”

Később az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Facebook-oldalán tette egyértelművé az álláspontját: „A NATO-tag Magyarország igazodva katonai szövetségünk álláspontjához, nem küld csapatokat Ukrajnába. Magyar katonáknak nincs helyük egy kontrollvesztett zsarnok háborújában.”