Telex: A volt indexeseket is meglepte, mennyien támogatják őket

Telex: A volt indexeseket is meglepte, mennyien támogatják őket

Az új indexes portál induló oldala: a Telex

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek délután indult az Indextől távozó újságírók új portálja, a Telex támogatói oldala, és szombat estig már csaknem 19 ezren támogatták őket. Az új főszerkesztőt, Munk Veronikát is meglepte a siker, és abban bízik, hogy hamarosan elkezdhetik a munkát az új internetes portálnál. Az RTL Híradónak nyilatkozó médiaközgazdász hozzátette, nehezen tudták megbecsülni, hogy ilyen sok támogató lesz egy nap alatt, de úgy látszik, hogy a magyar nyilvánosságban keletkezett űrt az olvasók is megérezték.

A mostani számokat látva úgy hiszi, hogy tesztüzemben el tudnak majd indulni, és úgy látja, hogy a Telexnek előfizetéses lapnak kell lennie idővel. Mint hangsúlyozta, stabil olvasói hozzájárulásra lesz szükség, de a részleteket még nem dolgozták ki. Szerinte nem is az indulótőke összegyűjtése a nagy próbatétel, hanem az, hogy a lap folyamatos működését biztosítsák, hiszen ők alapvetően hosszú távú működésben gondolkodnak. 

„Nekünk ez a legfőbb célunk, hogy dolgozhassunk, és pontos, pártatlan hírekkel ellássuk a magyar közönséget” – mondta. Azt is elárulta, azért hívják Telexnek az új portált, mert jól szimbolizálja, amit csinálni szeretnének, vagyis a gyors és pontos kommunikációt.

Arra a kérdésre, hogy hány munkatársuk lesz, Munk Veronika azt válaszolta, ez az olvasóktól is függ. Úgy gondolja azonban, hogy 50-60 embernél kevesebbel nehéz lenne azt megcsinálni, amit terveznek, hogy újságíróik mindenhol ott tudjanak lenni. Ehhez sok ember, és sok pénz kell, ezért a támogatásokra később is nagy szükségük lesz, hiszen egy 50-60 fős szerkesztőség működtetése havonta több tízmillió forintba kerül majd.

Mint megírtuk, a Távozó indexesek nevű Facebook-oldalon augusztus elején jelentették be, hogy „Lesz másik!”, az azóta eltelt egy hónapban pedig folyamatosan derültek ki az újabb részletek a projekttel kapcsolatban. Az Mfor augusztus 10-én írta meg, hogy a cégnyilvántartás szerint már július végén bejegyezték a Van Másik Korlátolt Felelősségű Társaságot, melynek alapítója Kárpáti Márton, az Index.hu korábban felmondott főszerkesztő-helyettese. 

Kárpáti Márton Facebook-oldalán augusztus közepétől egymás után jelentek meg a portál nevének betűi, szeptember 2-án pedig azt írta a korábbi főszerkesztő-helyettes, hogy Lesz mit olvasni. Mindeközben a Távozó indexesek oldalra egy videót töltöttek fel, amelyből kiderült, hogy „új Index” várhatóan október 1-jén indul el, és hogy jó eséllyel fizetős lesz az oldal. 

Az ügy előzménye, hogy az Index szinte teljes szerkesztősége felmondott, amikor Bodolai László, a portál mögött álló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt. Az indoklás szerint azért, mert Dull tevékenysége ellentétes volt a lap üzleti érdekeivel. A főszerkesztő korábban átállította a szerkesztőség függetlenségi barométerét, jelezve, hogy veszélybe került az Index autonómiája. Minderre azért került sor, mert több terv is napvilágot látott a portál átalakítására, amelyet a szerkesztőség külső beavatkozásként értelmezett.