Telex: Feladják a blokádot az SZFE hallgatói

Telex: Feladják a blokádot az SZFE hallgatói

A hallgatók által blokád alá volt színművészeti előtt tüntetnek (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói hétfő este megszavazták, hogy feladják a hónapok óta tartó blokádot – értesült a Telex három független egyetemi forrásból. A cikk szerint ezt várhatóan kedden délután fogják kommunikálni.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délelőtt jelentette be a kedd éjféltől érvényes legújabb szigorításokat a koronavírus-járvány miatt, ami érinti a felsőoktatást is. Az egyetemeknek ugyanis az új szabályok szerint – amennyiben kedden az Országgyűlés hozzájárul a veszélyhelyzet 90 napos meghosszabbításához – át kell állniuk a digitális oktatásra és a kollégiumokat is be kell zárni. Egyelőre a miniszterelnök ennyit jelentett be, a részletszabályok várhatóan csak a Magyar Közlönyből fognak kiderülni.

A színművészeti hallgatói szeptemberben foglalták el az egyetem Vas utcai épületét, így tiltakozva a modellváltás ellen, amely az intézmény élére helyzete a kuratóriumot. Mint később kiderült, a kuratórium elnöke Vidnyánszky Attila lett. Az egyetem szenátusa ezután lemondott, több oktató felmondott, tüntetéseket is tartottak, a diákok és a velük egyetértő tanárok pedig azóta sem ismerik el legitimnek sem a kuratóriumot, sem az általuk azóta kinevezett új kancellárt, Szarka Gábort.