Telex: Feljelentést készül tenni a vértesszőlősi siklóernyős-balesetben megsérült mentőtiszt

Telex: Feljelentést készül tenni a vértesszőlősi siklóernyős-balesetben megsérült mentőtiszt

Siklóernyőzés. Képünk illusztráció. (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Július 5-én Vértesszőlős közelében nemcsak egy siklóernyős zuhant le a fáról a mentőhelikopter által keltett forgószél miatt, hanem a mentők is életveszélyben voltak miatta. Treszl Gábor mentőtiszt a Telexnek beszélt arról, hogy ő is megsérült, amikor fán fennakadt siklóernyős mentésében segédkezett.

Mint ismert, a siklóernyős egész jól volt, amikor a mentés megkezdődött, csak nem tudott lemászni a fáról. Ekkor érkezett meg a Magyar Honvédség Mi–8-as helikoptere, melynek rotorszele miatt a fán ragadt férfi közel 20 métert zuhant. A siklóernyős életveszélyes sérüléseket szenvedett, és később a kórházban életét vesztette.  Treszl társaival együtt már nagyjából öt perce próbálta a fáról a helikopter miatt lezuhant férfit stabilizálni, amikor a katonai helikopter teljesen váratlanul megint föléjük szállt. 

„Kiabáltak a rendőrök és a tűzoltók, hogy »dőlnek a fák«, odébb ugrottam, és tök nagy szerencsém volt, mert ahonnan elugrottam, egy viszonylag nagy fa bele is állt a földbe” – mesélte a mentőtiszt. De még így is több kisebb ág találta el, a feje felszakadt, a kezébe pedig egy húszcentis ág fúródott.

Treszlt mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol összevarrták fejsebét, és hazaengedték. Mint elmondta, próbálta megtudni, miért történt a balesetsorozat, és ki a felelős a hibákért, de nem járt sikerrel.

A siklóernyős augusztus 10-én végül a kórházban meghalt, ezért a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyomoz. A nyomozás tárgya „az eset valamennyi körülményének részletes vizsgálata, amely természetesen kiterjed a veszélyhelyzetre és a ténylegesen bekövetkezett sérelemre is” – válaszolták a Telexnek, miután rákérdeztek, hogy a mentőtiszt ügyét miért nem vizsgálják külön. 

Treszl Gábort december 3-ra tanúként idézték be, a mentőtiszt akkor feljelentést is tesz, mert nem tud elmenni amellett, hogy azt valamiért senki nem firtatja, hogy a mentés alatt ő súlyosan megsérült, és társai is életveszélyben voltak, „az olyan, mintha az meg sem történt volna”.