Telex: Iványi Gábort javasolná köztársaságielnök-jelöltnek Márki-Zay Péter

Telex: Iványi Gábort javasolná köztársaságielnök-jelöltnek Márki-Zay Péter

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnökjelölt az Oltalom Karitatív Egyesület Fűtött utca nevű ellátó intézményében 2021. december 14-én. (Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még nincs köztársaságielnök-jelöltje az ellenzéknek, de Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője vállalná, ha felkérnék a jelöltségre – írja a Telex.hu. Az államfő-jelöléssel annak apropóján foglalkozott a portál, hogy Márki-Zay Péter, a szövetségre lépő ellenzék miniszterelnök-jelöltje a hétvégén egyeztetett Iványival, és megkérdezte tőle, hogy lenne-e köztársaságielnök-jelölt.

A portálnak különben Márki-Zay Péter azt mondta, hogy ő nincs abban a pozícióban, hogy a hatpárti konszenzus hiányában felkérje Iványit. Csupán érdeklődött, hogy nyitott lenne-e egy ilyen felkérésre. A jelölés a pártelnökök hatásköre – jegyezte meg. Márki-Zay szavaiból az is kiderült, hogy még az sincs kizárva, hogy végül nem állítanak önálló jelöltet.

Az ellenzéki kormányfő-jelölt azt mondta, azért tartja alkalmasnak Iványi Gábort, mert jobb- és baloldaliakat is képes lenne integrálni, ráadásul szerinte a Fidesz és maga Orbán Viktor is nehezen tudna nemet mondani rá, mivel Orbán Viktor két gyermekét is Iványi Gábor keresztelte meg.

Iványi Gábor úgy fogalmazott a portálnak, hogy bár ő nem könnyen beszélő ember, de ha muszáj megszólalni, készen áll rá. Egyszersmind nem zárkózna el a felkéréstől.

A portál információi szerint egyébként három jelölt neve forog az ellenzékben, az egyik ennek alapján Iványi Gábor lehet. A Jobbik ugyanakkor – a híroldal szerint – más jelöltben gondolkodik, egy nemzetközileg elismert professzort szeretnének. Az ellenzék viszont csak együtt tud jelöltet állítani, mivel legalább 40 országgyűlési képviselő támogató aláírása szükséges a jelöléshez.

A választási szövetségre lépett pártok azt közölték a jelöltre irányuló felvetésre, hogy közösen döntenek az államfő-jelöltről.

Orbán Viktor miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy Novák Katalin jelöltségét támogatja. Mivel kétharmados többsége van a Fidesz-KDNP-frakciónak, így egyedül is képesek államfőt választani.

Nemrégiben egy interjúban kollégánk megkérdezte Márki-Zay Pétertől, hogy milyen stratégiát fognak követni a köztársasági elnök megválasztásakor. Akkor ő így felelt: „Nem kell sokat foglalkozni ezzel a kérdéssel, hiszen a Fidesz kétharmaddal a jelenlegi törvények értelmében megválaszthatja Novák Katalint köztársasági elnöknek.” Majd elmondta, hogy még nincs jelöltje, de „az ideális jelölt egy jobboldali ember lenne, aki a fideszesek lelkiismeretét is megborzolhatná”. Információink szerint korábban Jeszenszky Géza és Bod Péter Ákos is felbukkant a lehetséges jelöltek között.