Kivonult a Fidesz a budavári képviselőtestületi ülésről

Kivonult a Fidesz a budavári képviselőtestületi ülésről

A Budavári Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának épülete a főváros I. kerületében, a Kapisztrán téren, a háttérben jobbra a Magyar Országos Levéltár műemlék épülete (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az első napirendi pont megtárgyalása után kivonultak a fideszes és velük szövetséges, egykori ellenzéki képviselők az első kerületi képviselő-testületi ülésről, így határozatképtelenség miatt el kellett napolni azt. A testület három hónapja nem tudott ülésezni, így ma több mint 70 beterjesztésről kellett volna dönteniük, de a képviselők többsége kivonulásával szabotálta ezt – írja a Telex.

A kerületet az ellenzéki V. Naszályi Márta vezeti, de a képviselő-testületben most már többségben vannak a kormánypárti, és a velük együttműködő két volt jobbikos képviselő, miután Gelencsér Ferenc Momentumos képviselő bekerült az országgyűlésbe, és az időközi választáson Fazekas Csilla fideszes jelölt nyert. A mai ülésen először letette a képviselői esküjét Fazekas Csilla, majd a fideszes Gulyás Gergely Kristóf fél óra szünetet kért. Mire ez lejárt, a képviselők többsége a Telex szerint nem tért vissza a terembe, ezért az ülést levezető V. Naszályi Márta újabb szünetet rendelt el, de annak a végén sem tért vissza a határozatképességhez elegendő számú képviselő, így az ülést október 6-ára napolták el.

A testület fideszesekből és exjobbikosokból álló tagjai a mai ülés előtt egy sor indítványt nyújtottak be, amelyekkel – ha megszavazták volna őket – elég nagy befolyást szereztek volna a kerület vezetésében. Leváltották volna a kerület momentumos alpolgármesterét, több kérdésben is elvették volna a polgármester hatásköreit, átalakították volna a bizottságok struktúráját, és úgy írták volna át a kerület szervezeti és működési szabályzatát, hogy abból kikerült volna például a kerületi újságról szóló rész is, így azt akár meg lehetett volna szüntetni.

A kerület jegyzője még az ülés előtt megállapította, hogy ezek az előterjesztések törvénybe ütköznek, így azokról nem lehetett tárgyalni. Az ellenzék szerint a fideszesek tehát azért vonultak ki, mert nem lehetett szavazni a javaslataikról. V. Naszályi Márta az ülés után a Telexnek azt nyilatkozta: a fideszesek és a velük együtt szavazó volt jobbikosok „teljes hatalomátvételre” készültek a kerületben, ez pedig most nem sikerült nekik.

Az ülés előtti napon, szerdán a polgármester a közösségi médiában arról írt: a hetven, tárgyalandó előterjesztés között volt a rezsikárosultak megsegítése, a KATA feltételrendszerének változása miatt a kisadózó vállalkozást megszüntetők támogatása, a budavári Mátyás-kori zsinagóga feltárása és bérlakáspályázatokról, valamint az első műemléki lakáseladásokról szóló döntések. Ezeket szintén nem tudták elfogadni.