Leomlott egy VI. kerületi ház tetőszerkezete, négyen megsérültek

Leomlott egy VI. kerületi ház tetőszerkezete, négyen megsérültek

Tűzoltók a VI. kerületi Aradi és a Jókai utca kereszteződésében található ötszintes épületnél dolgoznak, ahol homlokzati fal és tetőszerkezeti elemek dőltek az utcára és parkoló autókra 2022. június 27-én (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

– Leomlott egy ház tetőszerkezete Budapest belvárosában, a a VI. kerületi Ó utca és Jókai utca sarkán, a törmelék a Jókai utcára hullott – írta a Telex hétfőn délelőtt.

A lap szerint a tűzoltók már a helyszínen vannak, hatalmas por van az épület közelében, a környező utcákat pedig lezárták. Arra is kitértek, legalább egy ember megsérült, információik szerint a rendőrség vizsgálatot rendelt el.

A Telex úgy tudja, a tetőteret építették be a házban, amikor beomlott, építőmunkások dolgoztak rajta. Helyszínen lévő kollégájuk szerint a Nagykörút felől nem lehet bemenni a Jókai utcába az Aradi utcáról, mert lezárták a területet. Kollégájuk keresőkutyát is lát a helyszínen.

A lapnak nyilatkozott egy szomszéd házban lakó férfi. Elmondta, hatalmas robajt hallott a lakásában, és amikor kinézett az ablakon a Jókai utcára, hatalmas porfelhőt látott. Ez szerinte „olyan volt, mintha egy rakéta csapódott volna be az utcába”.

A Magyar Hang helyszínről szerzett információi szerint négy ember sérült meg, közülük egy súlyosan. Ezen felül hat-hét autó rongálódott meg súlyosan. 

Az MTI azt írta: úgy tudja, hogy többen megsérültek, sok autó megrongálódott, öt jármű teljesen összelapult. Kisdi Máté, a Főváros Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: a VI. kerületi, az Aradi és a Jókai utca kereszteződésében található ötszintes épület tetejéről indult el az omlás, amely magával sodorta az alatta lévő erkélyek párkányzatát is, a törmelék a Jókai utcán parkoló gépkocsikra, illetve az úttestre zuhantak. A tűzoltók keresőkutyákkal vizsgálták át a megrongált autókat, de nem találtak bennük senkit, ahogy a megrongálódott lakásokban sem – tette hozzá a referens. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte, hogy a társhatóságok közreműködésével a területet lezárták.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy az elsődleges adatok szerint a lehulló törmeléktől az utcán négyen sérültek meg. A helyszínen jelenleg is tartanak a mentési munkálatok, a Jókai utca Aradi és Dessewffy utca közötti szakaszát, valamint az Aradi utca 1-5. szám között szakaszát lezárták. A Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. Kerületi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt elrendelt büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a történteket.  

A Magyar Hang kereste az ügyben a hatodik kerületi önkormányzatot. Ők azt mondták, a Soproni Tamás polgármester felvette a kapcsolatot a közös képviselővel, és felajánlotta, hogy ha kérik az önkormányzat segítségét, akkor jelezzék. Az épületen egyébként nem önkormányzati, hanem magánberuházás keretében dolgoztak.

Soproni Tamás közösségi oldalán szólalt meg az ügyben. Mint írta, néhány hete sajnálatos tűzeset történt az átalakítás alatt álló tetőtérben, ma reggel háromnegyed 10 körül leomlott a tetőszerkezet. – A társasház közös képviselőjével telefonon egyeztettem, természetesen minden segítséget megadunk a házban élőknek – amennyiben szükséges, úgy ideiglenes szállást is biztosítunk nekik – jelezte.

Az esetről az M1 is beszámolt. Ők úgy tudják, a mentők egy súlyos és három könnyű sérültet vittek kórházba. Helyszíni tudósítójuk azt mondta, hogy egy 50 méteres falrész omlott rá az ott parkoló autókra és az utcán lévő emberekre. Hozzátette, hogy a falrész magával sodort néhány díszítőelemet is a ház homlokzatáról. Információik szerint az egyébként üresen álló épületben felújítási munkák zajlottak.

A Magyar Hang helyszíni tudósítója beszélt egy szemtanúval, aki éppen az ablakon nézett ki, mikor leszakadt a negyedik emelet feletti párkányzat. Elmondása szerint az omláskor hárman sétáltak akkor az Aradi utca aljában, két nő és egy férfi, szerinte közülük az egyik nő sérült meg, ő kritikus állapotban lehet.

Kollégánk elmondta, ugyan a sérülteket már kórházba szállították, de ezt követően is látott mentőautót érkezni a helyszínre. Egyébként egy 80 méteres szakaszon dőlt le a párkányzat, öt autó volt a romok alatt, ezek totálkárosra törtek. A környező utcák még 12:30 után is le voltak zárva, így több haza jutni nem tudó, emiatt elégedetlenkedő lakókat is látott tudósítónk.

Címkék: VI. kerület