Teljes a reményvesztettség, két budapesti tanár is búcsúzik az iskolájától

Teljes a reményvesztettség, két budapesti tanár is búcsúzik az iskolájától

A pedagógussztrájk mellett kiállók (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább fogyatkozik a pedagógusok száma, pénteken a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium két tanára intett búcsút az iskolának. Gábor Judit és Mihályi Fruzsina, az iskola angol, magyar és történelem tantárgyat oktató tanárai 2023 februárjában fejezik be munkájukat, és búcsút intenek diákjaiknak és családjaiknak.

Mint Facebook-posztjukban írják, tavaly januárjában csatlakoztak először az országos szervezésű pedagógussztrájkhoz, és azóta minden akcióban részt vettek. – Töretlenül hittük és reméltük, hogy a sztrájk, a polgári engedetlenség, a tüntetések, a flashmobok, a segélykiáltások végül valódi változást hozhatnak, és segíthetik egy olyan élhetőbb oktatási rendszer létrejöttét, melyben diák, tanár és szülő egyaránt boldog és elégedett lehet – tették hozzá. Egy év küzdelem után azonban úgy látják, a közalkalmazotti jogviszonyról történő lemondás az egyetlen helyes válasz, mely az oktatási rendszer ellen elkövetett ámokfutásra adható.

Nehéz szívvel hozták meg a döntést, nem akartak pályaelhagyókká válni, mégsem hagytak nekik más lehetőséget.

Nem ők az egyetlenek, akik az utóbbi hetekben a sztrájkok, a polgári engedetlenségi akciók, illetve a Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott közoktatási konzultáció után inkább felmondtak: decemberben az Eötvös József Gimnázium és a Karinthy Frigyes Gimnázium egy-egy tanára is hasonló döntést hozott. Így tett Kerékgyártóné Vajda Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára – innen küldtek el hat pedagógust azért, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben –, aki beszámolója szerint 39 órát vett részt engedetlenségi akciókban a kollégáival együtt, ám úgy érzi, semmiféle előremutató reakciót nem váltottak ki a hatalomból.

Felmondásának további indokai között említette, hogy megalázó körülmények között kirúgták hat kedves kollégáját, s hogy munkatársaival együtt megfélemlítették és megalázták, mindez pedig nyomot hagyott a tanárok hangulatán. A változásban már nem hisz, ezért döntött a távozás mellett.

Ugyancsak decemberben adta be felmondását a polgári engedetlenkedő Hegyi Norbert, a soproni Lackner Kristóf Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára is, miután megkapta a Soproni Tankerületi Központ egyenlevelét arról, hogy a „Belügyminisztérium elvi állásfoglalása szerint” a december 1-je óta folyó akciója „a közalkalmazotti jogviszonyomból eredő lényeges kötelezettségek” szándékos és „jelentős mértékben történő” megszegése, amely „korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését.”

Januárban pedig felmondott Simkó Edit budapesti magyar szakos tanár, a pedagógustüntetések egyik fontos alakja, akinek a nevét azután ismerte meg az ország, hogy az iskolájában egyedül kezdett polgári engedetlenségbe. Számára az jelentette az utolsó cseppet a pohárban, hogy kiderült, rendszerszintű, éves belső teljesítményértékelést vezetne be a kormány az oktatási-nevelési intézményekben.