Teljes előválasztást akar a Momentum, petíciót indítottak

Teljes előválasztást akar a Momentum, petíciót indítottak

Fekete-Győr András (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mind a miniszterelnök-jelöltről, mind a listáról, mind az egyéni képviselői helyekről előválasztással kell döntenie az embereknek – írről indított petíciót a Momentum Mozgalom.

A párt szerint minél nagyobb a részvétel, annál hitelesebb az eredmény, ezért teljes körű, személyes és online szavazást is lehetővé tévő előválasztásra van szükség: 

Úgy látják, hogy „miután a Fidesz megakadályozza, hogy a választáson mindenki a neki legkedvesebb pártra szavazhasson, a mi felelősségünk, hogy a legnyíltabb és legdemokratikusabb módon válasszuk ki a közös ellenzéki jelölteket”. A Momentum szerint csak így lehet az előválasztás valóban a demokrácia ünnepe. „A pártelitek helyett döntsék el a választók, mely pártok politikusai képviseljék őket 2022 után” – ezt Fekete-Győr András pártelnök mondta a Hvg.hu által idézett közlemény szerint.

A Momentum küldöttgyűlése november 28-án hatalmazta fel az elnökségüket arra, hogy a 2022-es országgyűlési választáson az ellenzéki pártokkal közös listát állítsanak. Fekete-Győr András már akkor azt mondta, hogy a legnyíltabb és legdemokratikusabb előválasztásokért fognak kiállni, „az ellenzék közös jelöltjeit nem szivarfüstös hátsó szobákban, hanem a választók bevonásával kell demokratikusan kiválasztani”.

Az elmúlt hónapokban az ellenzéki pártelnökök már több kérdésben megegyeztek a remélt kormányváltás érdekében: közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és 106 közös egyéni jelölttel indulnak a kormánypárti jelöltekkel szemben 2022-ben. Legutóbbi egyeztetésük után pedig már menetrendet is állítottak, eszerint legkésőbb jövő év október 23-ig megnevezik közös miniszterelnök-jelöltjüket és a 106 országgyűlési képviselő-jelöltet.