„Teljesen új verseny kezdődik” – Politikai elemzők Karácsony visszalépéséről

 „Teljesen új verseny kezdődik” – Politikai elemzők Karácsony visszalépéséről

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke (j) és Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart az Országház előtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenyből. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétszereplősre egyszerűsödött az előválasztási játszma Karácsony Gergely visszalépésével. Dobrev Klára előnye az erős kampány lehet, Márki-Zay Péteré pedig az, hogy ő a kevésbé elutasított jelölt, akinek tartalékai is lehetnek, mert az első fordulóban valószínűleg sokan azért nem szavaztak rá, mert esélytelennek hitték. De az sem kizárt, hogy Dobrev Klára is bővíti a táborát. Abban egyetért László Róbert, a Political Capital választási szakértője és Kéri László politikai elemző is, hogy korai lenne elköszönni Karácsony Gergelytől, mint az országos politika szereplőjétől, és abban is, hogy önmagában nem feltétlenül van jelentősége annak, hogy melyik jelöltet támogatják a pártok, ha nem tesznek kampányt is a támogatás mögé. Kéri László szerint a Fidesznek meglenne az oka, hogy azért mozgósítsa szimpatizánsait, hogy a második fordulóban Dobrev Klárára szavazzanak le. 

Kár lenne politikai szempontból eltemetni a főpolgármestert – véli László Róbert, a Political Capital választási szakértője, aki egyáltalán nem gondolja, hogy Karácsony Gergely ezzel a visszalépéssel kiírta magát az országos politikából. Ebben Kéri László politikai elemző is egyetért vele, sőt, úgy gondolja: a későbbiekben még aduász is lehet ez a visszalépés, mert a választókban az a vélemény alakulhat ki, hogy a főpolgármester elegánsan és áldozatkész módon járt el, ezért szerinte korai az ellenzéki oldalon tapasztalt „Karácsonysiratás”. A leglényegesebbnek azt tartja, hogy véget értek az elmúlt napokban az előválasztás körül zajló folyamatok Karácsony Gergely visszalépésével. 

– A legfontosabb, hogy lezárult a börleszkbe hajló adok-kapok, amely az első forduló óta a visszalépések kapcsán kialakult. Ha valami veszélyeztette az előválasztásba vetett bizalmat, akkor az elmúlt egy hét fejleményei ilyenek voltak. Szerintem ez a huzavona sokkal többet ártott az előválasztás mozgósító erejének, mint a technikai leállás. Ennek a helyzetnek most úgy szakadt vége, hogy a jelöltek méltatták egymást, Karácsony Gergely is megnyugtató üzenetet küldött a választóknak, ami talán kimozdítja a mélypontról az előválasztási folyamatot – vélekedett László Róbert.

A kétszereplőssé alakult versenyben szerinte Dobrev Klára előnye lehet, hogy a DK részéről biztosan nagyobb kampány fogja kísérni a második fordulót, mint az elsőt, miközben kérdés, hogy a többi kampánycsapat közül kik és mennyire fognak kampányolni. Utcai jelenlétből és
kopogtatásból, amelynek bizonyíthatóan a legnagyobb hatása volt, biztosan kevesebb lesz ebben a fordulóban László Róbert szerint, mivel sok kisebb-nagyobb kampánycsapat csak bizonyos egyéni jelölteknek dolgozott.

Márki-Zay oldalán viszont azt látja előnynek, hogy bár a közvetlen rajongótábora kisebb Dobrev Kláráénál, ő a legkevésbé elutasított a második fordulóba jutott jelöltek közül, így jobban építhet a választók másodlagos preferenciáira, mint a DK jelöltje.

László Róbert szerint Karácsony Gergely visszalépésének hátterében is az lehetett, hogy a főpolgármester miniszterelnök-jelöltként kezdettől azt kommunikálta: ő a közös nevező az ellenzéki szavazók számára, és pontosan ebben a szerepében talált kihívóra Márki-Zay személyében. – Nem mellékes szempont, hogy Márki-Zay Péter a jobboldalról jön, és elfogadott a balközép felé kevésbé nyitott vidéki Magyarországon, de közben a liberális értelmiség sem utasítja el őt. Ez rajzolódik ki az első forduló eredményeiből is. Miközben az első forduló eredményei alapján Karácsony teljesítménye „fejnehéz” volt (a rá adott voksok 41 százaléka Budapestről érkezett, és csak 59 százaléka a 19 megyéből), Márki-Zay Péter esetében ez az arány jóval kiegyenlítettebb, egyharmad-kétharmad arányban támogatták a fővárosban, illetve azon kívül – emlékeztetett az elemző.

Hogy egy Dobrev Klára-Márki Zay mérkőzésnek milyen lehet a kimenetele, Kéri László szerint olyan sok változótól függ, hogy szerinte lehetetlen lenne megjósolni: – A nagy talány a választó. Kérdés, hogy a második fordulóra kik mennek el. A DK tábora ebből a szempontból kiszámíthatóbb, ők fegyelmezettebben vehetnek részt a szavazáson, és azt sem lehet kizárni, hogy Dobrev Klára bővíti a bázisát. Nem jelentéktelen szempont, hogy nő küzd egy férfival, ami sok nőnek imponál, és ezért lehet, hogy félre tudja tenni azt is, hogy Gyurcsány Ferenc feleségéről van szó. Elképzelhető az is, hogy a vidéki önérzet, amire a Fidesz több egymást követő választáson is tudott építeni, Márki-Zay Pétert fogja segíteni. Az egyszerű vidéki fiú népmesei történetén száz generáció nőtt fel. Ezen kívül jobboldali és baloldali ellenzéki jelölt indul egymás ellen, aminek szintén lehet befolyása a választókra, bár szerintem kevesebb. Mindenképpen több tényezősek lesznek a hátralévő egy hét játszmái, nem érdemes ezek közül a tényezők közül egyiket vagy másikat mindent eldöntő faktorként kiemelni. A második fordulóra úgy érdemes tekinteni, mint egy teljesen új versenyre – mondta a választási esélyekről Kéri László. Mivel ebben az új versenyben a Fidesz abban érdekelt, hogy Dobrev Klára nyerjen, így abban is érdekelt lehet szerinte, hogy elküldje a szimpatizánsait, hogy az előválasztáson Dobrev Klárára szavazzanak. – A Fidesznek Dobrev nyerő lap, Márki-Zay Péter talány – mondta Kéri László.

A politikai elemző nem hisz abban, hogy a választók úgy fognak szavazni, ahogy a pártvezetők mondják nekik: „Éppen az előválasztás első fordulója a bizonyíték arra, hogy a választók ragyogóan szét tudják választani a pártokról és a pártelnökökről alkotott véleményüket és azt, hogy mit gondolnak egy konkrét jelöltről”. Nagy kérdés az, hogyan reagál Karácsony Gergely meglehetősen nagy tábora az eseményekre: csalódottak lesznek, mert úgy érzik, elárulta őket a jelöltjük, vagy leszavaznak Márki-Zay Péterre. Kéri László szerint ez jelentheti ugyanis a legnagyobb veszélyt Dobrev Klára esélyeire. – Ha Karácsony Gergely táborának csak a fele úgy veszi, hogy „ha jó a Gergőnek Márki-Zay, akkor nekünk is”, akkor ebből szoros verseny lesz – vélekedett Kéri László.

A két jelölt közötti választói döntést László Róbert szerint az első fordulóban a választók hajlamosabbak lehetettek szimpátia alapján meghozni, míg a második fordulóban már jobban befolyásolhatja majd őket az a kérdés, hogy a szavazók kit látnak legesélyesebbnek Orbán Viktorral szemben. De a zsigeri benyomásokat szerinte a második fordulóban nem szabad alábecsülni: olyan jelöltre nem fognak szavazni a választók racionális megfontolásból, akit zsigerileg elutasítanak.

Annak, hogy a többi párt melyik jelölt mögé áll be, László Róbert szerint inkább akkor van jelentősége, ha a támogató párt kampányt is tesz a szóbeli támogatás mögé, enélkül a pártelnöki nyilatkozatoknak szerinte mérsékeltebb jelentősége van. Felhívta a figyelmet arra is: a Márki-Zay Pétert támogató Momentum szavazóinak voksai már az első fordulóban is két-három miniszterelnök-jelölt között oszlottak meg, vagyis úgy tűnik, hogy a momentumos szavazóknak megvannak a maguk preferenciái, függetlenül attól, hogy a pártvezetés kinek a támogatására buzdít.

Mivel Jakab Péterre jelentősebb számban szavaztak az első fordulóban, mint Fekete-Győr Andrásra, a Jobbik-szavazóknak nagyobb jelentősége lehetne Márki-Zay Péter számára, de Jakab Pétertől aligha lehet hasonló támogató nyilatkozatra számítani az elemző szerint, de arra sem, hogy Dobrev Klárára szavazásra biztatná híveit: – A Jobbik és a DK országosan olyan hatékonyan működik együtt, hogy ezek után Jakab Péter egyszerűen nem mondhatja, hogy Márki-Zay Pétert támogatja. A választói számára viszont az nem volna elfogadható, ha nyíltan Dobrev Klára mellé állna – mondja László Róbert.

László Róbertet elmondása szerint nem lepte meg igazán, hogy az előválasztáson Márki-Zay Péter jobban szerepelt, mint sokan várták – a közvélemény-kutatások alapján még az sem tűnt valószínűnek, hogy bejut a második fordulóba. – Furcsálltam, hogy Márki-Zay Pétert sokáig a negyedik helyen mérték. A kívülállósága, a vidéken és a városokban, illetve a konzervatívoktól a liberálisokig átnyúló elfogadottsága miatt várható volt, hogy jobban fog szerepelni. Végül úgy futott be a harmadik helyen, hogy vélhetően sok szimpatizánsa nem is szavazott rá, mert esélytelennek tartotta; a második fordulóra már csak ezért is vannak tartalékai – mondta.

Márk-Zay Péter első fordulós sikerét Kéri László azzal magyarázza, hogy Hódmezővásárhely polgármestere a legkülönbözőbb, egymástól távoli és nehezen összekapcsolható választói csoportoknak tudott megfelelni, többek között a csalódott fideszeseknek, egykori MDF-eseknek, liberálisoknak, akik a legkisebb rosszat vagy a tiszta kezű konzervatívot benne, de azoknak is, akik csalódtak Karácsony Gergely másfél éves főpolgármesterségében – Úgy tapasztalom, hogy az ellenzéken belül ez utóbbi hang is erős lett. Sokan beveszik a döntésképtelen biciklistáról szóló Fidesz-dumát – véli Kéri. Számíthat szerinte az is, hogy Márki-Zay Péter a semmiből érkezve képes volt Hódmezővásárhelyen megverni a Fideszt, és az RTL-en rendezett miniszterelnök-jelölti vitán is jó teljesítményt nyújtott.